Zbog oca i Džordana „devetka” na dresu

1013 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: BETA/AP
Nikola Vučević, Foto: BETA/AP

Obično se iza izbora broja na dresu u NBA ligi krije neka priča. Često igrači biraju određeni broj koji, u vrijeme odrastanja, ima veze sa brojem na dresu njihovog košarkaškog idola, ili je, pak, posvećem članu porodice koji je igrao košarku prije njega.

U slučaju našeg Nikole Vučevića radi se o oba razloga. Centar Orlanda objašnjava da je svoju “devetku” na dresu izabrao zbog oca Bora, koji je sa Bosnom 1979. godine osvojio Kup šampiona, te zbog legendarnog Majkla Džordana.

"To je bio prvi broj na dresu mog oca, a onda je Džordan imao taj broj u dresu reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. To su, dakle, dva razloga", kaže Vučević, koji će sa Orlandom ove sezone igrati plej-of.

"Ponekad, ali ne uvijek, razmišljam o tome kada oblačim dres. Košarka ima veliku važnost u mojoj porodici, i mnogo nam je pružila. Naravno, prvo mojim roditeljima, majci i ocu, a sada i meni. Drago mi je da sam bio u mogućnosti da nastavim košarkaški uspjeh mojih roditelja. Nadam se da ću istu strast prenijeti i na mog sina", dodao je Vučević.

Vučević je objasnio da je kao mali bio veliki fan Majkla Džordana, uostalom kao i mnogi.

"Nisam gledao Olimpijske igre u Barseloni 1992. jer sam bio premali. Ali sam došao u posjed video kasete, na kojoj sam gledao dokumentarac o Džordanu (“Michael Jordan – Air time”), koji je govorio o sezoni 1991/92 i Olimpijskim igrama. Kasetu sam odgledao bar 100 puta. Tada sam saznao da je on nosio broj devet. A imao sam i puno sportske opreme sa oznakom Džordana, moj otac je, igrajući košarku, bio u mogućnosti da mi je nabavlja. Bio sam veliki fan Džordana, a to sam i danas. Prije nekoliko dana sam, čak, gledao njegove snimke".

Vučević objašnjava iz kojeg razloga nikada nije nosio broj 23, koji je Džordan proslavio igrajući za Čikago.

"Na Olimpijskim igrama u Barseloni je morao da nosi broj 9. Osjećam da bi broj 23 trebalo da bude samo njegov. Zbog toga nikad ne bih nosio taj broj", zaključio je Vučević.

Bonus video: