Zuros pred rasplet: Očekujemo pritisak na terenu i van njega

"Odigraćete dobro i pobijediti samo ako igrate dobru odbranu. Odbrana je ključ, posebno u gostima. Da budemo čvrsti i pametni, to je naš cilj", rekao je Zuros
2 komentar(a)
Ilijas Zuros, Foto: Savo Prelević
Ilijas Zuros, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.04.2017. 11:56h

Treću godinu zaredom košarkaši Budućnosti igraju polufinale plej-ofa ABA lige, ali za razliku od prethodna dva izdanja, sa Cedevitom i Mega Leksom, mečeve sa Crvenom zvezdom dočekala je kao apolutni autsajder, sa malim šansama da seriju produži na tri meča.

To se, međutim, dogodilo, pobjedom u Morači prošlog utorka 63:57, “plavi” su izborili majstoricu, koja će odlučiti finalistu, sjutra od 19 sati u Železniku.

"Očekuje nas posljednji meč u seriji, težak meč, što je i normalno jer se radi o utakmici za ulazak u finale. Kao što sam govorio uvijek, vjerujem u igrače, možemo da se takmičimo i da uradimo dobar posao ako budemo kocentrisani i ako se budemo borili. To smo uradili u prethodnom meču, a u ovom moramo da budemo još bolji, jer igramo na strani, ali i zato što očekujemo pritisak i na terenu i van njega. Naš cilj je da pobijedimo i daćemo najbolje od sebe da ga ispunimo", kazao je trener Budućnost Volija Ilijas Zuros.

Šta može biti prednost Budućnosti u maloj, ali veoma akustičnoj, hali u Železniku? Kvalitet je na strani Zvezde, navijači takođe, ostaje samo da igrači Budućnosti budu hrabri, odvažni, agresivni u odbrani, da pokušaju da probiju defanzivu rivala.

Takav je pristup bio u drugom meču u Podgorici, a na putanje koliko je na promjenu navika uticao odlazak Markusa Vilijamsa, Zuros je odgovorio.

"Nije korektno da pričam o tome. Ne volim da pričamo o tome šta je bilo bolje prije toga, a šta nakon toga. Pokazali smo veliki timski duh, ekipa je bila borbena, imala karakter... To je najvažnije. Budućnost treba da igra tako ne samo protiv Zvezde, već uopšte... Ja volim da moje ekipe igraju tako, a rezultati će doći, potrebno je samo ići korak po korak. Naredna utakmica je veoma važna i za mlade igrače, jer će osjetiti novo iskustvo, važno u sazrijevanju...", naglasio je grčki trener.

Pritisak važnosti meča ima Crvena zvezda, jer očajnički želi ne samo finale, nego I titulu u ABA ligi, kako bi ponovo igrala Evroligu.

Imperativ pobjede ponekad može da bude kontra-produktivan, ali Zuros želi da se osloni samo na ono što će pokazati njegov tim.

"Odigraćete dobro i pobijediti samo ako igrate dobru odbranu. Odbrana je ključ, posebno u gostima. Da budemo čvrsti i pametni, to je naš cilj", rekao je Zuros.

Zvezda je u petak odigrala iscrpljujući duel protiv Uniksa, u borbi je za TOP 8, ali će o tome odlučivati posljednji meč sa Darašufakom u Istanbulu, koji se 7. aprila.

Može li Budućnost ponovo iskoristiti to što je Zvezda “razapeta” igranjem važnih mečeva na dva fronta?

Odgovor na to pitanje znaće se sjutra oko 21 sat, kada se završi meč u beogradskom predrgrađu.

Bonus video: