Zvanično: Etore Mesina preuzeo Armani

Dosadašnji asistent Grega Popoviča u San Antoniju na klupi je naslijedio Simonea Pjaniđanija
2084 pregleda 0 komentar(a)
Etore Mesina, Foto: Emporio Armani
Etore Mesina, Foto: Emporio Armani

Etore Mesina novi je trener i predsjednik košarkaških operacija Empori Armanija, potvrdio je klub iz Milana.

Dosadašnji asistent Grega Popoviča u San Antoniju na klupi je naslijedio Simonea Pjaniđanija, sa kojim je, kako je objavljeno, sporazumno raskinut ugovor. Za dvije godine u Armaniju, Pjaniđani je osvojio titulu i dva Superkupa.

Mesina, kojem je ovog ljeta isticao ugovor u San Antoniju, potpisao je trogodišnji ugovor sa italijanskim klubom. U Armaniju, osim trenerske, obavljaće i funkciju direktora košarkaških operacija. Povratkom u Italiju, Mesina je, barem za sada, po strani stavio mogućnost da jednog dana postane prvi trener u NBA ekipi. Pet godina je bio asistent Popoviču.

Legendardni trofejni italijanski trener je karijeru počeo u Virtusu iz Bolonje, sa kojim je osvojio dvije (1998. i 2001) od ukupno četiri evroligaške titule. Preostala dva puta šampion Evrope bio je sa moskovskim CSKA 2006. i 2008. Radio je još u Benetonu, Real Madridu i kao konsultant u Los Anđeles Lejkersima.

Ima ukupno 27 trofeja, a pored četiri titulu u Evroligi ima i četiri “skudeta” sa Virtusom i Benetonom, te osam trofeja u Rusiji. U dva navrata je bio selektor reprezentacije Italije, sa kojom je 1997. godine osvojio srebro na Evropskom prvenstvu.

Armani je imao neuspješnu proteklu sezonu, u kojoj je uzeo italijanski Superkup, ali nije uspio da odbrani titulu u državnom prvenstvu, dok se u Evroligi nije plasirao u Top 16. U ligaškom dijelu, tim iz Milana je oba puta savladao Budućnost Voli, 82:71 u “Morači”, te 111:94 u Milanu...

Bonus video: