Zvezda uputila žalbu na suđenje u Zagrebu

92 pregleda 6 komentar(a)
Luka Mitrović, Foto: Abaliga.com
Luka Mitrović, Foto: Abaliga.com
Ažurirano: 12.10.2015. 19:26h

Košarkaški klub Crvena zvezda zvanično je danas uputio žalbu regionalnoj ABA ligi na suđenje u nedeljnom derbiju protiv Cedevite u Zagrebu.

Taj meč dobila je Cedevita rezultatom 74:72, a klub sa Malog Kalemegdana u obrazloženju je naveo čak 14 grubih sudijskih grešaka i previda zapisničkog stola i delegata, od kojih je posljednji, nakon promašenog slobodnog bacanja Luke Babića u posljednjim sekundama utakmice, bio i najveći.

Uz žalbu, u kojoj se navode i previdi poput poništenog koša Skorcanitisa, Crvena zvezda je priložila i opsežan video materijal čelnicima ABA lige sa greškama koje je mahom činio jedan sudija, za koga je tek današnjom detaljnom analizom utvrđeno da je od 2009.godine stalni i glavni akter utakmica dva kluba u Zagrebu, i to sa istim ishodom.

"Crvena zvezda je zato, sada već jasno shvatajući namjeru, zatražila oštro sankcionisanje tog sudije", ističe se na klupskom sajtu.

Srpski klub zbog toga, kako se navodi, prilaže javnosti statistiku prethodnih devet utakmica koje su odigrane u Zagrebu, uz napomenu "da su se mijenjali treneri, igrači, akteri tih mečeva, osim jednog".

Sezona 2009/10 (7. novembra): Cedevita - Crvena zvezda 88:74, sudije: Javor (Slovenija), Jeršan (Slovenija), Špendl (Slovenija).

Sezona 2010/11 (9. marta): Cedevita - Crvena zvezda 98:95, sudije: Javor (Slovenija), Kolar (Slovenija), Petek (Slovenija).

Sezona 2011/12 (8. februara): Cedevita - Crvena zvezda 96:91, sudije: Javor (Slovenija), Lepetić (Crna Gora), Kralj (BiH).

Sezona 2012/13 (14. oktobra): Cedevita - Crvena zvezda 68:66, sudije: Boltauzer (Slovenija), Javor (Slovenija), Obradović (BiH).

Sezona 2013/14 (16. februara): Cedevita - Crvena zvezda 68:64, sudije: Pukl (Slovenija), Javor (Slovenija), Majkič (Slovenija).

Sezona 2014/15 (24. novembra): Cedevita - Crvena zvezda 87:88, sudije Pukl (Slovenija), Javor (Slovenija), Petek (Slovenija).

29. aprila: Cedevita - Crvena zvezda 72:62, sudije: Boltauzer (Slovenija), Javor (Slovenija), Koljenšić (Crna Gora)

Sezona 2015/16 (11. oktobra): Cedevita - Crvena zvezda 74:72, sudije: Javor (Slovenija), Rutešić (Crna Gora), Petek (Slovenija).

Iako branilac trofeja u regionalnom takmičenju nije imenovao sudiju za kojeg smatra da je pravio greške na štetu „crveno-belih”, jasno je da se misli na Damira Javora iz Slovenije.

"Namjera ove žalbe je da zaštiti interese kluba, ali i srpske košarke, jer se dešavanjima u Zagrebu u nedelju uveče nova liga našla na velikom ispitu. Crvena zvezda neće dozvoliti da stvari van terena rješavaju one na parketu i da se urušava višegodišnji napor beogradskog kluba da u sportskim okvirima pobeđuje najbolji", poručuje se u saopštenju Crvene zvezde.

Bonus video: