Lake pobjede crnogorskih ekipa

0 komentar(a)
Marija Stojanović, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Marija Stojanović, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 26.09.2018. 18:46h

Pobjede crnogorskih selekcija obilježiole su 3. kolo Šaho0vske olimpijade u gruzijskom Batumiju. Naši šahisti su u open konkurenciji sa 3,5:0,5 savaldali Ugandu, dok su dame sa 2,5:1,5 bile bokje od Marokanki.

Još jedna dobra igra i visoka pobjeda muškog tima, koji je po rejtingu bio apsolutni favorit, mada je Uganda pružila jak otpor.

Nikola Đukić je u španskoj partiji bijelim figurama blokirao centar, stvorio višak u razmjeni i slobodnim centralnim pješakom i napadom na kralja slomio je otpor protivnika.

I Luka Drašković je slavio pirčevoj odbrani, nakon pritiska po d liniji, osvojio je pješaka i taj suficit preciznom igrom pretvorio u čitav poen. Blažo Kalezić je u francuskoj odbrani lako slavio, a jedino Dreagiša Blagojević nije uspio d aslomi otpor rivala, koji je odlično odfigrao katalonsku odbranu i remizirao.

Naša reprezentacija je bila oslabljena neigranjem Aleksandre Milović, koje nije nastupila iz zdrastvenih razloga. Marija Stojanović je danas sjajno odigrala partiju i crnim figurma savladala svoju koleginicu po tituli. U kraljevoj indijskoj odbrani rano je zahvatila inicijativu i svim figurama krenula u napad na protivničkog kralja. Bijela se odbranila od napada ali je ostala sa pješakom manje. Marija je svoju prednost sigurno pretvorila u važnu pobjedu.

Mlada Nikolina Koljević je zabilježila još jednu brzu pobjedu. U sicilijanskoj odbrani sa ranim Lb5 njena protivnica se nije najbolje snašla i brzo je došla u slabiju poziciju, U jednom trenutku crna je previdjela jednostavan dvojni udar i ostala bez figure. Iako se crna borila do 36 poteza ostatak partije je bio samo formalnost.

Naša mlada šampionka Tijana Rakić je preambiciozno odigrala otvaranje dopustivši da se razigraju bijele figure. Prvo je izgubila pješaka a kada je previdjela i figuru obustavila je otpor.

Nevena Radošević je u svom debiju za reprezentaciju startovala remijem. Igrana je nimcoindijska odbrana u kojoj je crna prva zaprijetila napadom na kralja. Nakon izmjena lakih figura pozicija se stabilizovala i Nevena je krenula sa nastupom pješaka na daminom krilu. Remi je sklopljen ponavljanjem poteza.

U četvrtom kolu muška ekipa se sastaje sa Luksemburgom koji je 81 nosilac a žene igraju protiv ekipe Alžira koja je 67 nosilac, Muškarci su favoriti a dame igraju sa ekipom u kojoj nastupaju četiri internacionalna majstora i koja je bolje kotirane od naše.

U trećem kolu već je došlo do okršaja jakih ekipa, bilo je nekoliko veoma uzbudljivih mečeva. Zemlje iz regiona se dobro drže, Hrvatska se u muškoj konkurenciji nalazi na diobi prvog mjesta sa sve tri pobjede, Srbija je igrala neriješeno sa jakom Njemačkom. U ženskoj konkurenciji Srbija je igrala neriješeno sa Indijom a Slovenija je savladala Holandiju.

Bonus video: