Može li Luis Hamilton da postane najveći svih vremena

"Nikada za sebe ne bih mogao da kažem da sam najveći. Znam svoje mogućnosti i gdje se nalazim. Uvijek sam se vodio savjetom oca koji mi je govorio da pričam na stazi, tako da pokušavam da svojim rezultatima pokazujem kakav sam", istakao je Britanac
58 pregleda 3 komentar(a)
luis hamilton, Foto: Reuters
luis hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2018. 11:55h

Od 1957. do 2002. godine, Huan Manuel Fanđo je bio najuspješniji vozač u istoriji Formule 1, kada ga je dostigao Mihael Šumaher, koji mu je kasnije „pobjegao” za dva pehara.

Od nedjelje veče, na vječnoj listi uz Majstora iz Balkarsea stoji i ime Luisa Hamiltona

Crni Biser je u sezoni prepunoj izazova, prije svega sa gumama, koje su se trošile mnogo više nego što se očekivalo, dvije trke prije kraja obezbijedio tron. Devet pobjeda, uz isto toliko pol-pozicija, u odnosu na po pet Sebastijana Fetela su pokazatelj konstantnosti koju je Britanac demonstrirao ove sezone, više nego ikada ranije.

- Osjećam se jako ponosno jer smo premašili očekivanja u broju pobjeda i pol-pozicija, iako nismo imali najbrži bolid - rekao je 33-godišnji Britanac.

- Ovo je Luis Hamilton u najboljem izdanju u šest posljednjih sezona. Vozio je bolje, bio je bolji i van staze. Veoma, veoma kompletan. Sve velike šampione odlikuju sposobnost kombinovanja talenta i vrijednog rada, intelekta i emocionalne inteligencije. Ako nešto od toga nedostaje, možete biti uspješan vozač, ali ovakvu veličanstvenost ne možete dostići - nadovezao se Toto Volf, šef Mercedesa.

Priznanje za osvojenu titulu dobio je i od najvećeg rivala Fetela.

- Preostaje mi samo da mu čestitam. Osvojio je titulu dvije trke prije kraja sezone i to ga čini herojem godine.

Kako je vozio i kako se ponašao ove godine u kriznim situacijama, novi-stari šampion je pokazao da ni Šumaherovih sedam titula nisu nedsotižne.

- Dok god je u dobrom bolidu i ako nastavi da uživa kao što trenutno uživa, moći će da postiže velike stvari. On ne gleda previše naprijed, ide korak po korak i to je njegova prednost - naglasio je Volf.

Sa ukupno 71 pobjedom, 20 manje od Šumahera, sa prosjekom od skoro 10 po godini, i u tom segmentu bi mogao da dostigne legendarnog Njemca.

- Nikada za sebe ne bih mogao da kažem da sam najveći. Znam svoje mogućnosti i gdje se nalazim. Uvijek sam se vodio savjetom oca koji mi je govorio da pričam na stazi, tako da pokušavam da svojim rezultatima pokazujem kakav sam. Mihael je poprilično ispred u pobjedama, tako da morate priznati da je on najveći svih vremena - istakao je Britanac nakon trke u Meksiku, a zatim pohvalno pričao i o Fanđu:

- Veliko poštovanje imam i za Fanđa. To što je on radio u vremenu kada je radio bilo je jako opasno. Osjećam se počastvovano i ponosno što dijelim 2. mjesto sa njim. I kad prestanem da se bavim ovim sportom, ime Hamilton će uvijek biti tu.

Rozberg: Može da bude najbolji svih vremena

Hamilton se prisjetio skromnih početaka u Stivenidžu i motivaciji koja je ostala uprkos slavi i bogatstvu koje je stekao:

- Prolazili smo kroz dosta poteškoća od početka i premostili mnoge prepreke, postajali sve jači iz godine u godinu. I dalje osjećam da vozim sa jednakim žarom i željom za pobjedom kao kad sam bio osmogodišnjak i nastaviću sve dok je tako. Mislim da to nikad neće iščeznuti, ali moje tijelo će se u neko doba vjerovatno istrošiti.

Crni Biser teži ka višim ciljevima i ima planove za budućnost:

- Još imam mnogo ciljeva, mnogo stvari koje želim da ostvarim i daću sve od sebe da uspijem. Tu sam još nekoliko godina, nadam se da ću se makar približiti zacrtanom.

Osim po titulama i pobjedama, Šumaher prednjači i po broju mjesta na podijumu, 155, odnosno 23 više u odnosu na Hamiltona, koji je ranije ove sezone produžio ugovor sa Mercedesom do kraja 2020.

- Ima još dvije godine ugovora i Šumijeve dvije titule i 20 pobjeda više djeluju dostižno. Može da postane statistički najbolji svih vremena, tako da sam siguran da će biti motivisan time - rekao je šampion iz 2016. i njegov veliki rival, Niko Rozberg.

Bonus video: