Nepredvidiva "zelena šuma" - još jedan težak ispit za Budućnost

Budućnost i Žalgiris su do sada samo dva puta igrali u Evroligi, u sezoni 2002/2003, a bilans je izjednačen
112 pregleda 11 komentar(a)
Žalgiris, Foto: Euroleague
Žalgiris, Foto: Euroleague
Ažurirano: 08.11.2018. 09:43h

Žalgiris je šesta prilika za košarkaše Budućnost Volija da upišu prvu pobjedu u Evroligi. U petak veče u “Moraču” (19 časova) stiže najbolji i najtrofejniji litvanski klub svih vremena, jedan od 11 klubova u Evropi sa A licencom, koja garantuje mjesto u elitnom košarkaškom klupskom takmičenju.

Tim iz Kaunasa, sa klupe predvođen sjajnim Šarunasom Jasikevičijusom, jednim od najboljih učenika Željka Obradovića, iznenađujuće se prošle sezone domogao fajnl-fora (najbolji rezultat u protekle skoro dvije decenije), iako je imao drugi najskromniji budžet od 16 učesnika elite (8,5 miliona eura), samo ispred Crvene zvezde.

“Zelena šuma” je ligaški dio prošle sezone završio na 6. mjestu, sa 18 pobjeda i 12 poraza, zaigrao je u plej-ofu prvi put poslije 2001. godine, a onda izbacio Olimpijakos i nastupio na fajnl-foru prvi put od 1999. godine, kada je i osvojio jedinu titulu. Nakon poraza u polufinalu od Fenebahčea, Litvanci su u meču za 3. mjesto savladali CSKA.

Žalgiris je u novu sezonu ušao sa 2,2 miliona većim budžetom u odnosu na prošlu, najvećim u klupskoj istoriji. Osim na igrački kadar (7,4 miliona), dio novca je otišao i na povećanje plate Jasikevičijusu, koji je, i pored ponuda drugih timova iz Evrolige, kao i NBA ligaša Toronta, produžio ugovor, uz 300 hiljada eura povišice.

Sada zarađuje 850.000 godišnje, što je rekordna cifra koju je litvanski klub izdvojio za trenera. U prvih pet kola Evrolige ove sezone litvanski tim je upisao dvije pobjede (Efes, Panatinaikos) i tri poraza (Baskonija, Fenerbahče, Real Madrid). Interesantno, sve mečeve je izgubio kod kuće, dok u gostima ne zna za poraz…

Ekipu predvode Nejt Volters (155 poena i 5,2 asistencije po meču) i Brendon Dejvis (13,4 poena), a Žalgiris je u prvih pet kola imao 47,6 posto šuta za tri, te 57,8 posto šuta za dva poena. Žalgiris je četvrti tim u Evroligi po broju asistencija (18,6 po meču), ali je i imao i najviše izgubljenih lopti (15,2 po utakmici), kao i mali broj ukradenih lopti (prosječno 5,6).

Budućnost ovaj meč dočekuje kao drugi na listi timova po broju skokova u napadu (12,6 po meču), ali sa najslabijim procentom šuta za dva poena (41,7%).

"Žalgiris ima jedan dobar dio ekipe, taj litvanski, koji se ne mijenja. To su mnogo iskusni igrači Jankunas, Kavaliauskas, mali Ulanovas je postao igrač, Grigonis. Doveli su i pojačanja, ostali su Dejvis, Vajt.. To je evroligaška ekipa na okupu, stvarno. Ali dobro, probaćemo, daćemo sve od sebe. I prethodni protivnici su bili bolji od nas, pa smo igrali četiri od pet utakmica rezultatski korektno", kaže trener Budućnosti Aleksandar Džikić.

Osnovan 1944. godine, Žalgiris je jedan od najstarijih u Evroligi, čiji je stalni učesnik. U klubu je stasala i kroz njega prošla cijela pjelada slavnih litvanskih asova, između ostalih Arvidas Sabonis, Modestas Paulauskas i Jasikevičijus. Pored titule u Evroligi, Žalgiris je, između ostalog, 20 puta bio šampion Litvanije, a pet puta prvak u bivšem SSSR-u.

Osam od 13 litvanskih košarkaša koji su zaigrali u NBA ligi su igrali za Žalgiris ili bili članovi mlađih selekcija kluba - Sabonis, Šarunas Marčuljonis, Jasikevičijus, Zidrunas Ilgauskas, Donatas Motijunas, Mindaugas Kuzminskas, Darius Songaila i Martinas Andruškevičijus.

Prije 16 godina pobjeda u novembru

Budućnost i Žalgiris su do sada samo dva puta igrali u Evroligi, u sezoni 2002/2003, a bilans je izjednačen.

Podgoričani su u “Morači”, 6. novembra 2002. godine, slavili nakon produžetka 106:102 (regularni dio meča je završen 88:88), u meču u kojem su u timu “plavih” najbolji bili Amerikanac Džon Braun (27 poena), te Aleksandar Pavlović (22) i Bojan Bakić (19).

U Žalgirisu se najviše istakao Saulius Štombergas (33). Žalgiris se revanširao pred svojim navijačima, slavio je 101:85, a najefikasniji u domaćem timu bio je Tanoka Bird sa 20 poena. U Budućnosti je najviše poena, 20, upisao Dejan Milojević, Bakić je postigao 14, Braun i Ivan Koljević po 13. Te mečeve je igrao današnji sportski direktor, bivši plejmejker, Gavrilo Pajović.

  • 105 je bio ukupan indeks Budućnosti u pobjedi protiv Žalgirisa prije 16 godina, što je najbolji indeks u istoriji podgoričkog tima u Evroligi. Na tom meču je Budućnost postavila i rekord poena (32) nakon šuta za dva poena

Bonus video: