Jelena Despotović: Nema potrebe da se upoređujemo sa generacijom iz Londona

Sa 27 godina jedna je od najiskusnijih u crnogorskom timu, početna euforija i sreća zbog dolaska u Tokio brzo treba da se zamijeni pripremama za turnir i zahtjevne mečeve grupne faze

12199 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Despotović, Foto: Uros Hocevar / kolektiff
Jelena Despotović, Foto: Uros Hocevar / kolektiff

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

U rukometnim krugovima poznata je priča da je Jelena Despotović prije devet godina u Podgorici četiri sata, sa desetinama hiljada navijča obojenih u crveno, čekala na podgoričkom trgu da “lavice” pokažu srebrnu olimpijsku medalju, koju su donijele iz Londona.

“I tada sam znala da su Olimpijske igre nešto posebno, sada sam i ja dio te priče. Jedva čekam ceremoniju otvaranja, sigurna sam i da je to poseban osjećaj, jedva čekam i da krene takmičenje”, kaže Despotović.

Sa 27 godina jedna je od najiskusnijih u crnogorskom timu, početna euforija i sreća zbog dolaska u Tokio brzo treba da se zamijeni pripremama za turnir i zahtjevne mečeve grupne faze.

“Na Igre dođeš možda jednom, možda nijednom, prošlo je pet godina od prethodnih i jasno je da svako želi da iskoristi momenat. Možda je malo teže da se fokusiraš zbog okruženja u kome se nalaziš i ambijenta, ali vjerujem da ćemo i to riješiti. U svakom slučaju, za nas je velika stvar što smo u društvu najboljih sportista svijeta, uspjeh je što smo među 12 selekcija na rukometnom turniru. Znamo svi šta je uradila slavna reprezentacija prije devet godina, ali zaista nema potrebe da se upoređujemo sa generacijom iz Londona, sve je sada drugačije”, ističe Despotović.

“Lavice” su danas imale prve obaveze u Tokiju, nakon što su juče odmarale od dugog puta.

Trening u teretani, da se tijelo probudi, a od sjutra ulazak u salu – to je raspored do početka turnira i meča sa Angolom 25. jula.

“Naša grupa je specifična, nemamo često priliku da igramo sa selekcijama kao što su Japan, Angola i Južna Koreja. To je drugačiji rukomet, jedino što možemo da uradimo jeste da se spremimo dobrom analizom, da budemo taktički pripremljene. To su jako nezgodne selekcije, iako tako ne izgleda sa strane. Opuštanja apsolutno ne smije da bude, bez obzira što su evropske selekcije, na papiru, u prednosti. Na olimpijskom turniru su samo najbolji”, kaže Despotović, naglasivši da situacija i neizvjesnost sa koronavirusom ne smije da utiče na pripreme i koncentraciju:

“Vodimo računa, nemamo mnogo konakata sa strane. Nećemo tražiti bilo kakvo opravdanje, kako je svima tako je i nama”.

Bonus video: