Đina Jauković ne zaboravlja Angolu i Rio: Dobila sam šansu za revanš

Poraz od Angole u 2. kolu grupne faze Igara u Riju šokantno i deprimirajuće djelovao na ekipu

5569 pregleda 1 komentar(a)
Jauković i Bojana Popović, Foto: COK
Jauković i Bojana Popović, Foto: COK

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Đurđina Jauković je prije pet godina debitovala na Olimpijskim igrama, rano ispunila neke ciljeve i snove, ali kada vrati vrijeme unazad – Rio nije ostao u lijepom sjećanju.

“Lavice”, tada aktuelne olimpijske vicešampionke, doživjele su svih pet poraza u grupnoj fazi, a posebno boli jedan, nakon koga je moglo da se nagovijesti da brazilska priča ni malo neće ličiti na londonsku 2012.

To je bio poraz od Angole u 2. kolu grupne faze, koji je šokantno i deprimirajuće djelovao na ekipu.

Pet godina kasnije – prilika za revanš, na otvaranju Igara u Tokiju, 25. jula.

“Dobro se sjećam te utakmice, to se ne zaboravlja lako”, kaže 24-godišnja Jauković.

“Moje prve Igre, drugi meč, pa takav poraz. Dobila sam šansu da im vratim za to”.

Revanš nije poseban motiv, za crnogorske rukometašice motivi su drugačiji, kaže Jauković.

“Kad obučemo dres sa našim grbom, to je poseban osjećaj, to je naš najveći motiv”.

A Olimpijske igre su najveća scena, na kojoj je Đina već drugi put sa samo 24 godine.

“Zaista sam ponosna na to. Nije mala stvar biti dva puta na Igrama. Mnogo velikih igračica nisu nijednom. Pričala sam mnogo o tome sa Sandrom Toft – legendarna Dankinja, jedna od najboljih golmanki svih vremena, nije uspjela da dođe do Igara, a priznala mi je da joj je to najveća želja. Srećna sam što sam ovdje, ali ne želim da se zadovoljim. Svi zajedno želimo pokažemo koliko možemo, a zaista mislim da ovaj tim može mnogo”, ističe Jauković.

Crnogorske rukometašice odradile su danas prvi trening sa loptom od dolaska u Tokio.

Nakon dana odmora od puta, pa zagrijavanja u teretani, prvi put su izašle iz Olimpijskog sela, iz autobusa vidjele dio japanskog megalopolisa (samo će ga iz autobusa i vidjeti), a onda 90 minuta provele u dvorani Minato, koja je jedna od tri sale namijenjene za treninge rukometnih selekcija.

“Počele smo završni dio priprema, probamo neke stvari za Angolu, imamo i kontrolni meč sa Francuskom. Spremne ćemo ući u turnir”, ističe Jauković.

I Igre u Riju su pokazale koliko je važan start mini-turnira. “Lavice” se tada nisu oporavile nakon dva startna poraza, a u Tokiju ih na startu čekaju dvije neobične selekcije – prvo Angola, pa Japan.

“U mislima nam je samo Angola. Nemamo iskustvo igranja sa takvim timovima, ali gledale smo ih i analizirale. Angola je “divlja” ekipa, tu su igračice koje mogu da iznenade, da se dignu na šut sa deset metara kada niko ne očekuje. Fokus mora da bude maksimalan”, ističe Jauković.

Crna Gora je prije puta u Tokio imala dva testa na turniru u Mađarskoj, gdje je doživjela dva poraza, od domaćina i Brazila.

“Desile su se na tom turniru neke stvari koje ne bi smjele da se dešavaju na Igrama, dosta nas nije bilo na nivou na kome bi trebalo da budemo. Ali, kroz treninge nakon tog turnira, sve ide na bolje, a imamo i još nekoliko dana da sve obavimo kako smo zamislile”, zaključuje Jauković.

Bonus video: