Stari morski vuk: Milivoj Dukić, sportista "ispod radara" i olimpijski veteran sa 28 godina

U Tokiju će treći put nastupiti na Olimpijskim igrama, nakon što je u Londonu kao tinejdžer debitovao, a u Rio de Žaneiru, četiri godine kasnije, već bio dokazani takmičar u sportu, koji se u zemljama poput Velike Britanije, Brazila, Australije, Novog Zelanda… doživljava kao “kraljevski”

10624 pregleda 122 reakcija 5 komentar(a)
Milivoj Dukić u luci Enošima, Foto: COK
Milivoj Dukić u luci Enošima, Foto: COK

Od specijalnog izvještača Vijesti

Crna Gora ima starog morskog vuka – a ima samo 28 godina.

Ne bavi se komercijalnim sportom, sportom koji je atraktivan za TV kamere i prenose, o njegovom sportu se rijetko priča i piše.

I njegov sportski put prolazi prilično nezapaženo, uz vjetar, a ne niz vjetar…

Bilo kako bilo, Milivoj Dukić je iskusni olimpijac – pravi veteran.

U Tokiju će treći put nastupiti na Olimpijskim igrama, nakon što je u Londonu kao tinejdžer debitovao, a u Rio de Žaneiru, četiri godine kasnije, već bio dokazani takmičar u sportu, koji se u zemljama poput Velike Britanije, Brazila, Australije, Novog Zelanda… doživljava kao “kraljevski”.

Dukić je jedriličar u klasi laser i u luci Enošima, koja je bila domaćin i na Igrama u Tokiju 1960. godine, sa trenerom Ilkom Klakorom, sprovodi posljednje pripreme pred početak olimpijskih regata, 25. jula.

“Imao sam 19 godina kada sam nastupio u Londonu, bilo je da ne kažem čudno, ali iskreno rečeno – osjećao sam se kao dijete u Diznilendu. Sada sam stariji, iskusniji, osjećam se mnogo komfornije nego i u Londonu i Riju. Imam i značajno više samopouzdanja, ozbiljniji sam…”, kaže Dukić.

Treće Olimpijske igre, ostvarene rezultatima i borbom sa talasima po svjetskim morima i okeanima, čine ga, kaže, neizmjerno ponosnim.

“To je ogromna satisfakcija za rad koji sam uložio sve ove godine, za put koji nije bio ni malo lak. Ponosan sam na sebe”.

Dukić je jedini crnogorski jedriličar koji godinama nastupa na najvećim takmičenjima, putuje svijetom – ulazi u neizvjesnu borbu sa rivalima iz mnogo bogatijih zemalja, i finansijski i tradicijom…

“Teško je doći jednom na Olimpijske igre, a ja sam tu već treći put. Uz moju ličnu satisfakciju, bez podrške Crnogorskog olimpijskog komiteta i Ministarstva, odnosno Uprave za sport, teško bi bilo ostvariti takav uspjeh. Ali, kada se podvuče crta – sve je na meni, na mom radu, na mom entuzijazmu, mojoj upornosti, mom naporu… I jako sam ponosan što se na kraju sve isplati”, ističe Dukić.

U Tokiju ga čeka žestoka konkurencija, jedriličari iz 35 država, aktuelni i bivši olimpijski šampioni…

“Teško mi je da crtam rezultate, ali ono što znam - apsolutno sam konkurentan i mogu da se borim sa najboljima na svijetu. To je za mene velika stvar… Najbitnije je da uživam u ovom takmičenju, da budem fokusiran na moje jedrenje i da budem najbolji što mogu”, ističe Dukić, uz jedriličarski pozdrav za kraj:

“Dobar vjetar”.

Bonus video: