Najmlađa "lavica" puca od samopouzdanja, Babović: Nemam favorite, za mene - mi smo jedini favoriti

“Ko su favoriti? Nemam favorite, za mene - mi smo jedini favoriti. Gledamo samo sebe”, kaže Babović, ali i napominje isto kao i njene saigračice: “Naša priča je da idemo meč po meč, ništa drugo”

10467 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Anže Malovrh/kolektiff
Foto: Anže Malovrh/kolektiff

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Mladalačka energija i zanos, ali i vjera u kvalitet tima čija je najmlađa članica – 20-godišnja Anastasija Babović ne želi da se krije iza fraza i uobičajenih riječi, jednostavno smatra da Crna Gora na olimpijskom turniru u Tokiju ima šta da pokaže i da ne treba da se smatra inferiornim u odnosu na bilo koju selekciju.

“Ko su favoriti? Nemam favorite, za mene - mi smo jedini favoriti. Gledamo samo sebe”, kaže Babović, ali i napominje isto kao i njene saigračice:

“Naša priča je da idemo meč po meč, ništa drugo”.

Crna Gora je godinama na najvećim takmičenjima, uvijek je protivnik za “izbjegavanje”…

“Mislim da svi imaju respekt prema nama, s obzirom na naš kvalitet i našu energiju, po kojoj smo karakteristične. Znaju da će dobiju ‘batine’, znaju naše rezultate, odjeknula je pobjeda nad Norveškom u kvalifikacijama. Nikome nije svejedno kada igra sa nama”, kaže Babović.

Sjajna Ruskinja Ana Vjahireva, jedna od najboljih rukometašica svijeta, nedavno je u razgovoru za portal handballfast.com promovisala Crnu Goru u jednog od kandidata za medalju.

“Neću da govorim o našem timu, nijednu riječ – ne volim to. Pomenuću Norvešku, Crnu Goru i Francusku kao favorite”, kazala je Vjahireva.

“Stvarno? Nadam se da je u pravu, zapravo mislim da je baš i trebalo da nas postavi na to mjesto”, odgovorila je Babović.

“Imamo energiju, karakter, ne se predajemo nijednog trenutka. Iskreno, vjerujem u dobar rezultat. Ovo je jedinstvena šansa, Olimpijske igre su samo podstrek, a ne teret za nas. Ko zna da li ćemo opet doći do Igara, jako je teško. Nama su Igre dodatnu motiv”.

Crna Gora za četiri dana počinje nastup u Tokiju, rival je Angola, slijedi Japan, a u grupi je i Južna Koreja, kao i dvije evropske sile, Norveška i Holandija.

“Obje grupe su teške, nama su rivali možda i nezgodniji, u smislu da ne znamo mnogo o njima. Ukoliko postavimo dobru odbranu, onako kako mi želimo i možemo, mislim da niko ne može da nas dobije, ni Angola, ni Norveška i Holandija. Sve je na nama, u to sam sigurna”.

Babović je jedna od devet debitantkinja u timu, ali pet djevojaka imaju iskustvo sa Olimpijskih igara. Jovanka Radičević, Majda Mehmedović i Marina Rajčić nastupaju na trećim, u Riju su bile Andrea Klikovac i Đurđina Jauković.

Ogromno iskustvo sa terena ima i trenerski tandem Bojana Popović – Maja Savić.

Ta kombinacija mogla bi da bude uspješna…

“Mislim da je kombinacija mladosti i iskustva prava, ali to će pokazati utakmice. Imamo iskusnije djevojke, koje mogu da nam pomognu i da nas smire, ali i da nam daju vjetar u lađa, a mi mlađe bi trebalo da donesemo novu energiju. Vjerujem u ovaj tim”, kaže Babović, koja ne krije oduševljenje što je izborila mjesto među 14 “lavica”.

“To je velika čast, imam samo 20 godina, a već sam iskusila Olimpijske igre. Jedva sam čekala da dođem, sada jedva čekam da počne”.

Bonus video: