Brizbejn izabran za domaćina Olimpijskih igara 2032.

OI 2024. održaće se u Parizu, domaćin Igara 2028. biće Los Anđeles, a danas je poznato da se olimpijski karavan 2032. seli u Australiju, i to po treći put u istoriji, nakon Melburna 1956. i Sidneja 2000.

2095 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Australijski grad Brizbejn izabran je za domaćina Olimpijskih igara 2032. glasovima članova Međunarodnog olimpijskog komiteta na 138. zasjedanju održanom danas u Tokiju.

Brizbejn će tako postati treći australijski grad koji će ugostiti najmasovniji i najveći sportski događaj. Prvi put su olimpijske igre na najmanjem kontinentu održane 1956. kad je domaćin bio Melburn, a drugi put su Igre u Australiji održane 2000. u Sidneju.

Australija se pridružila Sjedinjenim Američkim državama kao jedina zemlja u kojoj su Ljetne olimpijske igre održane u tri različita grada. U SAD-u su domaćini bili Sent Luis (1904.), Los Anđeles (1932. i 1984.) i Atlanta (1996.), a Los Anđeles će ugostiti i OI 2028.

Prema novom pravilniku o izboru grada domaćina Olimpijskih igara, kojim je ovaj proces učinjen značajno jeftinijim i jednostavnijim, Brizbejn je u februaru izabran za poželjnog domaćina, a prošlog mjeseca je to potvrdio i Izvršni odbor MOK-a. Članovima MOK-a je samo ostalo da svojim glasom potvrde domaćinstvo.

Brizbejn tako nije imao direktnog protivkandidata, već je pobijedio u konkurenciji gradova i zemalja koji su javno iskazali zanimanje za domaćinstvo OI, a to su bili Indonezija, Budimpešta, Kina, Doha te njemačko Rursko područje. No, niko nije morao da prolazi skup proces prezentacije svoje kandidature, jer je nakon inicijalnih razgovora sa svim zainteresovanim stranama Brizbejn proglašen poželjnim domaćinom.

Glavni grad australijske savezne države Kvinslend pridobio je naklonost članova MOK-a time što na svom području već ima vrlo bogatu sportsku infrastrukturu i mnogo izgrađenih objekata koji će biti korišćeni za olimpijska takmičenja, a tu su i finansijske garancije da će organizacija Igara biti podržana od svih državnih institucija, te privatnog sektora. Nije zanemarljivo ni to što je Brizbejn već bio domaćin brojnih velikih sportskih takmičenja, uključujući i Igre Komonvelta 2018., a sportistima bi naruku trebalo da idu i povoljni klimatski uslovi.

Bonus video: