Barbra Banda, fudbalsko čudo iz Zambije

Barbrina životna priča je slikovita, kao i mnogih afričkih zvijezda

12744 pregleda 38 reakcija 3 komentar(a)
Dvije utakmice, dva het-trika: Barbra Banda, Foto: Reuters
Dvije utakmice, dva het-trika: Barbra Banda, Foto: Reuters

Šveđanke su ostavile najbolji utisak, Holanđanke oborile rekord olimpijskih fudbalskih turnira u ženskoj konkurenciji, ali se najviše priča o djevojci iz Zambije neobičnog imena.

Barbra Banda oduševila je planetu izvanrednim nastupima, iako je njena selekcija vjerovatno najgora u Tokiju.

Djevojka rođena prije 21 godinu u glavnom gradu Zambije, Lusaki, het-trikom je sačuvala obraz svojoj selekciji u ubjedljivom porazu od Holandije (10:3).

Tu se nije zaustavila, već je opet dala tri gola, i to u remiju sa Kinom (4:4), zemlji u kojoj igra od januara prošle godine.

Time se na čelu liste golgeterki izjednačila sa Holanđankom Vivijen Mijedemom, ali je učinak Bande više vrijedan, jer ga je ostvarila praktično bez pomoći saigračica.

Barbrina životna priča je slikovita, kao i mnogih afričkih zvijezda.

U njenom kvartu u Lusaki nije bilo ženskog kluba, pa je trenirala sa dječacima, ali je njen talenat brzo uočen, pa je stigla do Grin Bafalosa, tima koji sponzoriše vojska. Zbog toga je istovremeno i trenirala fudbal i prolazila vojnu obuku.

U ljeto 2018. je otišla u Logronjo. Skauti španskog kluba su je primijetili na kvalifikacionoj utakmici za Kup afričkih nacija, ali je zbog problema sa papirima nekoliko mjeseci čekala na prvi nastup.

Debitovala je u oktobru 2018. i odmah dala gol, a bila je najzaslužnija što je tim sa sjevera Španije u debiju u Primeri osigurao 11. mjesto.

U prvom dijelu sezone 2019/2020. je dala sedam golova na 11 utakmica, dovoljno za 7. mjesto Logronja.

To je privuklo pažnju Šangaj Šenlija, u koji je prešla u januaru 2020. i odmah postala prvi strijelac Superlige Kine.

Sada je zablistala i na Olimpijskim igrama, možda je vrijeme i da se vrati u Evropu. Ali ne u Logronjo, ili neki klub tog ranga, već među velikane - Lion, Barselonu, Mančester siti, Čelsi, Volfzburg, Bajern Minhen...

Bonus video: