Trka sa tri rekorda, Kineskinjama najvrijedniji za zlato

Štafeta Kine na 4X200 metara salvila je ispred Amerikanki i Australijanki

4175 pregleda 0 komentar(a)
Do zlata uz svjetski rekord, Foto: REUTERS
Do zlata uz svjetski rekord, Foto: REUTERS

U Tokiju je danas "pao" drugi svjetski rekrod u plivanju i to opet u štafeti. KIneskinje su ostvarile najbolji rezultat i prvo zlato za tu zemlju u štafeti 4X200 metara slobodno - 7.40,33.

Dva puta su u istoriji OI bile srebrne u toj disciplini, a čak ni u Pekingu nisu mogle bolje od srebra.

Za Kinu su plivale - Jufej Žang danas zlatna i na 200 leptir, Junksju Jang, Muhang Tang i Bingje Li. Srebro je u posljednoj izmjeni Amerikankama donijela Kejti Ledecki sa rekordom Ameike 7: 40,73, a Australija postavila rekord Okeanije dovoljan za bronzu 7:41,29.

Upravo je štafeta Australije na 4X100 meatra prvog dana oborila prvi svjetski rekord u Tokiju.

Američki plivač Kejleb Dresel novi je olimpijski šampion u disciplini 100 metara slobodnim stilom. On je trku završio u vremenu 47 sekundi i dvije stotinke, što je novi olimpijski rekord. Srebrni je bio Kajl Čalmers iz Australije, dok je bronzanu medalju osvojio Rus Kliment Kolesnjikov. Amerikanci su slavili i na 800 metara slobodnim stilom. Pobijedio je Robert Fink u vremenu sedam minuta, 41 sekundu i 87 stotinki. Italijan Grigorio Pantrinijeri, koji je imao dvije desetinke, osvojio je srebrnu, dok je bronzana medalja pripala Ukrajincu Mihailu Romančuku.

Australijski plivač Ajzak Stableti-Kuk osvojio je zlatnu medalju u disciplini 200 metara prsno. On je trku završio za dva minuta, šest sekundi i 38 stotinki, što je novi olimpijski rekord!

Holanđanin Arno Kaminga, koji je bio glavni favorit za zlato, morao je da se zadovolji srebrnom, dok je bronzanu medalju osvojio Mati Matson iz Finske. Na 200 metara leptir najbolja je bila Kineskinja Jufej Žang, koja je u finalu isplivala novi olimpijski rekord dva minuta, tri sekunde i 86 stotinki. Pobjedničko postolje kompletirale su Amerikanke, srebrna Regan Smit i bronzana Hali Flikinger.

Bonus video: