"Zbornaji" u Tokiju podređen status, nema spavanja pred finala, sudije zakidaju a u napadima prednjače britanski mediji

Doping kontrole do ranih jutarnjih sati pred finala, optužbe i provokacije, previdi nedozvoljenih zahvata...sve to čeka Ruse na putu do medalje

5987 pregleda 343 reakcija 4 komentar(a)
Baškajev je zbog suđenja morao da gubi snagu u ekstra tajm protiv najboljeg ikada, Foto: skrinšot
Baškajev je zbog suđenja morao da gubi snagu u ekstra tajm protiv najboljeg ikada, Foto: skrinšot

Iako je WADA pred početak OI u Tokiju dala obavijest da je probelm organizovanog dopinga u Rusiji ružna prošlost i da u toj zemlji kršenja pravila ima u mjeri bilo koje druge, ruski sportisti suočeni su sa teškim optužbama.

Najteže su upućene Danilu Medvedevu nakon pobjede nad Fabiom Fonjinijem kada ga je novinar iz Čilea, Sebastijan Namias pitao:

"Na ruskim sportistima na ovim igrama stoji priznak - prevaranti, kako se vi odnosite ka tome"?

Medvedev je bio direktan:

"Srami se i neću nikada više da te vidim na mojim konferencijama"!

Danilov kolega Andrej Rubljov je objasnio da nastupaju i testiraju se širom svijeta i da je pitanje neumjesno.

Novinar iz Čilea, shvativši da je odjekom u javnosti promašio metu probao je da se opravda lošim prevodom ali Medvedev je odbio izvinjenje.

"Tražio sam da ponovi dva puta, neću tu sramotu da gledam nikada više".

Brojni su drugi pokušaji diskreditacije iz ista dva tabora, američkog i britanskog pa su srebrni i bronzani plivači iz tih zemalja, Rajan Marfi i Lik Grinbank indirektno pokušali da omalovaže pobjednika Jevgenija Rilova, prije toga ruske veslače...

"Prolazim sistem ADAMS, ja sam za čisti sport i ne razumijem u čemu je problem".

Na Instagranmu se Marfi izvinio Rilovu tvrdeći da je govorio o dopingu uopšteno, ali optužbe su otišle u etar.

Ruske favoritkinje u borbama za zlatne medalje u mačevanju žalile su da zbog doping proba ne bi imale ni sat spavanja pred odlučujuće borbe. Tako su finala preokretima gubile Deriglazova od Amerikanke pa Sofja Velikaja... I nisu usamljeni slučajevi.

I suđenje je drugačije za Ruse, pa Tamrlan Bašajev koji je u Tokiju pobijedio najboljeg džudistu u istoriji Teda Rinera, priča otvoreno.

"Zastiđe je šta sve sudije dozvoljavaju Rineru kako bi ostao legenda džuda, previde mu svaku grešku, zabranjene zahvate. Smiješno je i da nas optužuju za doping, a zna se veza Amerike i WADA. Kada oni uzmaju zabranjene preparate to je terapeutski odobreno a nas optužuju za doping. Najviše me nasmije kada kažu da je sport van politike a mi ne možemo se boriti pod našim grbom, iako prolazimo stroge doping kontrole na svakom takmičenju", naglasio je bronzani džudista Bašajev.

Nakon problema Simon Bejls, gimnastičarske ikone, brojni su napisi da odavno uzima terapije, ali da ovoga puta nisu pomogle u njenim psihološkim problemima.

"Svjesni smo kako se Amerikanci pripremaju za start. Budući da u čekaonici prije kupanja, svaki do posljednjeg uzima lijekove protiv astme u pluća. Bog zna što još. Ovo nije sasvim poštena igra. Igraju li u američkoj reprezentaciji samo bolesni ljudi? Koincidencija? Ne mislim! 70% američkog tima ima terapijsko izuzeće za upotrebu zabranjenih lijekova", kazao je Jevgenij Korotiškin, srebrni plivač iz Londona.

Da li je u pravu?

"Otvoreni smo za saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali ne zaboravite da je oko 90% američkih sportista van nadležnosti WADA. Američka strana bi pak trebala razmisliti kako da promijenimo ovu situaciju ”, rekao je Vitold Banka, predsjednik WADA..

Ipak, ruski sportisti plaćaju ceh... Nerijtko dobiju presude sportskog suda, ali kasno za nastup na najvećim takmičenjima. U Britaniji je stigmatizovanje ruskog sporta stalna pojava, pa čak su pred Mundijal horski pozivali navijače da ne putuju u Rusiju. Epilog, Rusija je bila najbolji domaćin u istoriji Mundijala.

naslovnice
foto: skrinšot

Danas je čak Vladimir Putin predsjednik Rusiej imenovao svog prvog pomoćnika Igora Levitina na čelo međudržavnog tima sa Katarom, koji je tražio pomoć od Rusije u organizaciji Mundijala. Ali to neće biti vijest...

Bonus video: