"Lavice" se ne bave kalkulacijama, Jauković: Na korak smo od četvrtfinala, a poslije - sve je moguće

Jedina dva međusobna meča na velikim takmičenjima odigrana su davno i oba su dobile “lavice” - 2013. na Evropskom prvenstvu 31:27 i 2014. na šampionatu svijeta 27:25

16133 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača Vijesti

Trči, trči, trči – moderni rukomet je igra brzine i eksplozivnosti, uz preduslov da su tehnički elementi na visokom nivou.

Tim koji napravi manje grešaka, koji nametne ritam i kreira više kontranapada, tzv. igre u tranziciji, uvijek je bliži pobjedi.

Crnogorske rukometašice nisu uspjele da spriječe Japan da nametne takav stil, u drugom poluvremenu duela sa Norveškom, nisu mogle da prate „atomski“ tempo rivala, kome su dale „gorivo“ velikim brojem izgubljenih, bolje rečeno – poklonjenih lopti.

Protiv Južne Koreje - druga priča 56 minuta, a čim se „lavice“ na vrijeme postave u odbrambeni blok i utakmicu uvedu u pozicionu borbu, njihove šanse rastu.

Još jedan meč u kome je ključ u ritmu – mirnom napadu i odbrani šest na šest – igraju posljednjeg dana grupne faze, sa Holandijom u ponedjeljak u 12 i 30 po našem vremenu.

I to je meč koji može da riješi pitanje četvrtfinala. Bod vodi Crnu Goru među osam, poraz otvara mogućnost senzacionalnog raspleta – ako naš tim izgubi, Južna Koreja prethodno savlada Angolu, a onda Japan, na zatvaranju grupe, šokira rukometni svijet i pobijedi Norvešku, „lavice“ će ostati bez završnice.

„Ne interesuju nas kalkulacije, želimo da ozbiljno uđemo u meč sa Holandijom, da same završimo sve i da nam to bude priprema za ono što slijedi. U svakom slučaju, lakše se diše nakon Koreje, znamo da smo na korak cilja, a poslije – sve je moguće“, kaže Đurđina Jauković.

Kalkulacije se ne, naravno, ne mogu tek tako izbrisati, kao što ne može da se izbriše utisak da je Crna Gora odigrala dobar meč protiv Južne Koreje, te da je jasno da u duelu sa Holandijom mora još bolje.

Ipak je razlika između šampiona Azije i svijeta.

„Gledale smo Holanđanke u meču sa Norveškom. Bile su odlične, igrale su u dobrom ritmu iako su izgubile. Tranzicija je njihovo najjače oružje, moramo da se vraćamo brzo nazad, da postavimo formaciju u odbrani, da spriječimo saradnju njihovih bekova sa pivotkinjama. Čeka nas zahtjevan meč“, ističe Jauković.

Holandija je posljednjih godina izrasla u svjetsku silu, a na tom putu Crna Gora im nikada nije bila prepreka.

Jedina dva međusobna meča na velikim takmičenjima odigrana su davno i oba su dobile “lavice” - 2013. na Evropskom prvenstvu 31:27 i 2014. na šampionatu svijeta 27:25.

„Nismo se sastajale, ali znamo njihove igračice. Sve su u Ligi šampiona, to je svjetski nivo, ali znamo kako se igra i protiv njih i protiv tima kao što je Holandija“, zaključuje Jauković.

Bonus video: