Bjeloruska atletičarka ne želi da se vrati kući: Traži azil u ambasadi Austrije u Tokiju

AP je prenio da je Cimanuskaja alarmirala japansku policiju na aerodromu Haneda i da se nije ukrcala na avion za Istanbul

21874 pregleda 9 komentar(a)
Foto: MOK
Foto: MOK

Atletičarka Kristina Cimanuskaja je izjavila da je njen život ugrožen u rodnoj Belorusiji i tražila je azil u ambasadi Austrije u Tokiju, gdje se nalazi na Olimpijskim igrama.

"Bila sam pod pritiskom. Pokušavaju da me nasilno izvedu iz zemlje, bez mog odobrenja", rekla je ona u video poruci koju je snimila i postavila na društvene mreže.

Tražila je pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Cimanuskaja, koja bi u ponedeljak trebalo da učestvuje u trci na 200 metara, kritikovala je zvaničnike bjeloruskog olimpijskog tima na svom Instagram profilu.

Navela je, između ostalog, da je uvrštena u štafetu 4x400 metara, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini. Njoj u zaštitu stala je fondacija Solidarnost za sport Belorusije, koja je saopštila da se plaši prisilne deportacije u Minsk. Dodaje se da je kampanja koja se vodi protiv nje "prilično ozbiljna" i da je to jasan signal da će njen život biti ugrožen u Bjelorusiji, izjavio je portparol organizacije Aleksander Opejkin za agenciju AP. AP je prenio da je Cimanuskaja alarmirala japansku policiju na aerodromu Haneda i da se nije ukrcala na avion za Istanbul. MOK, koji je u sporu sa Olimpijskim komitetom Belorusije, saopštio je da je intervenisao i da traži izlaz iz situacije, kao i pojašnjenje. Cimanuskaja je odvedena na bezbjednu lokaciju i tražiće azil u ambasadi Austrije, rekao je Opejkin.

Bonus video: