General Trefilov - snaga i slabost olimpijskog šampiona, protivnika rukometašica Crne Gore

Legendarni trener kao prvi potpredsjednik Rukometnog saveza Rusije otvoreno se miješa u posao selektoru Alekseju Aleksejevu

6025 pregleda 2 komentar(a)
Jevgenij Trefilov, Foto: Jevgenij Trefilov
Jevgenij Trefilov, Foto: Jevgenij Trefilov

Protivnik rukometašica Crne Gore u četvrtfinalu Olimpijskih igara biće rival kojeg savršeno poznaju, s kojim su igrale na posljednja četiri velika takmičenja i sva četiri duela izgubile.

Ali, imaju veliku nepoznanicu - Alekseja Aleksejeva, koji je spletom čudnih okolnosti postao selektor jedne od najvećih rukometnih sila na svijetu.

Prva asocijacija na reprezentaciju Rusije, svim ljubiteljima rukometa, svakako je čuveni Jevgenij Trefilov, koji je vodio nacionalni tim od 2000. do 2019. godine (pauzirao samo 12 mjeseci) i za to vrijeme osvojio čak 10 medalja, među kojima i zlato iz Rija i četiri najsjajnija odličja na svjetskim šampionatima.

Povukao se u avgustu 2019. zbog zdravstvenih problema, a onda s pozicije prvog potpredsjednika Rukometnog saveza Rusije bio jedan od najglasnijih kritičara Ambrosa Martina. Španac, koji se proslavio na klupi Đera, otjeran je s klupe usred Evropskog prvenstva u Danskoj, pa je meč za 5. mjesto vodio njegov tadašnji pomoćnik Aleksejev.

Trener Lade iz Toljatija je, uz amin svemoćnog Trefilova, dobio povjerenje da vodi reprezentaciju, ali ne i slobodu. Trofejni stručnjak, koji je poznat po svojim izlivima bijesa, s tribina dvorane “Jojogi” prati nastupe Rusije na Olimpijskim igrama, a čak je i predsjednik Saveza Sergej Šiškarjov nekoliko puta morao da ga smiruje, jer je bio previše oštar prema igračicama i miješao se u posao Aleksejevu.

Teško je raditi u sjenci legende: Aleksej Aleksejev
Teško je raditi u sjenci legende: Aleksej Aleksejevfoto: Vk.com/rh

Poslije veoma ubjedljivog poraza od Švedske (36:24), u razgovoru za sajt “Brzi centar”, osuo je drvlje i kamenje po igračicama.

"Puno smo im vjerovali, pustili ih da treniraju profesionalno, ali se ispostavilo da među njima nema profesionalaca. Nisam bio prisutan kad se određivala taktika, tako da ne znam šta je rečeno, ali odbrane nije bilo nigdje, samim tim ni kontranapada. Napad nam je bio bezidejan, nije bilo lidera", rekao je tada Trefilov.

Ruskinje su nakon tog poraza vezale pobjede nad Mađarskom (38:31), Francuskom (28:27) i Španijom (34:31), čime su stigle do 2. mjesta u grupi B.

Ali, 65-godišnji stručnjak je imao zamjerki na odluke devet godina mlađeg kolege na utakmici sa Španijom.

"Svaka čast djevojkama, preživjeli smo, pobjeda je najvažnija. Ali, završnica 1. poluvremena je bila neuspješna. Mislim da su se mnogi pitali o zamjenama u tom dijelu igre, kada je čitava prva postava izvučena iz igre. Nije ovo hokej, da mijenjamo po pet igračica odjednom. Priznajem, zabrinut sam", rekao je Trefilov.

Bar mu se ispunila želja - da “zbornaja” u četvrtfinalu ne igra s Norveškom ili Holandijom jer je prije nekoliko dana procijenio da ne bi imala šanse...

Bonus video: