Kasa izdašnija, medalje sjajnije, a minus u raspodjeli

Trofejne karatiste Bijele Sekretarijat za sport Herceg Novog “nagradio” sa 30 odsto manje novca u odnosu na pravila raspodjele godinu ranije

4546 pregleda 3 komentar(a)
Foto: KK Bijela
Foto: KK Bijela

Nagrada boljem sportskom rezultatu - manje novca iz budžeta za razvoj. Paradoks, ne jedan put zabilježen u crnogorskom sportu, preslikao se i na lokalne okvire.

Tako su karatisti Bijele, sa dva od pet odličja na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Pragu, nagrađeni manjim budžetom od opštinskog Sekretarijata za sport Herceg Novog, u odnosu na prošlu godinu.

S evropskom bronzom u kadetima Nenada Đuričića (- 63 kg) i odličjem istog sjaja mlađeg seniora Nemanje Mikulića (- 84 kg), Karate klub Bijela upisao je Herceg Novi na mapu uspješnijih centara ovog masovnog sporta. Mikulića je samo prvi osvojeni poen rivala iz Jermenije, u remiju 1:1, koštao i plasmana u finale. Ipak...

„Nakon 20 godina, budžet za sport je u Herceg Novom uvećan s uobičajenih 450.000 na 550.000 eura, a nama je umanjeno čak 30 odsto u odnosu na uvećanje od 100 hiljada u odnosu na odluke iz prošle godine. Umanjenje za razvoj kluba bilo je jedino nama! Resorni sekretar za sport Vasilije Ćuković i prvi njegov savjetnik Đorđe Arnaut su zdušno radili na urušavanju našeg kluba, iako godinama bilježimo odlične rezultate. Čak i za Dan opštine, 23. oktobar, organizatori smo tradicionalno najmasovnijeg sportskog događaja u gradu, međunarodnog “Gran-pri Montenegro” s učešćem od 700 do 1.000 učesnika iz 10 država. Vjerovali ili ne, resorni sekretarijat umjesto podrške, čini sve da se turnir ne održi”, kazao je Slađan Mikulić, trener KK Bijela.

A njegov klub skrenuo je pozornost na dobar rad u karate sportu 2019. godine kada je Mikulić u Čileu osvojio svjetsku kadetsku bronzu. Takmičari tog kluba su uhvatili zamah i potom su osvajali medalje na brojnim prestižnim svjetskim kupovima, premijer ligama...

To je bila i odskočna daska za Slađana Mikulića da prema novim kriterijumima na konkursu Karate saveza zasluži poziciju selektora kadetskih reprezentacija Crne Gore u borbama.

„Počeli smo u klubu pripreme za Svjetsko prvenstvo kadeta u oktobru u Konji, od 10. avgusta u Baru imamo i zajedničke reprezentativne pripreme. Na rezultate mojih reprezentativaca i boraca iz Bijele sam ponosan jer su ostvarili impozantan rezultat. Zahvaljujući Upravnom odboru kluba, ali i podršci gradonačelnika Stevana Katića, uspjeli smo da realizujemo zacrtane programe treninga. Za razliku od resornih, Sekretarijata i Komisije za sport, gradonačelnik je spreman da u svakom trenutku podrži i pomogne takmičarima”, zaključio je Mikulić.

Bonus video: