Šahovska afera prvog ranga: Ukor šampionu, istraga protiv Amerikanca

Karlsen, svjetski šampion se povukao na takmičenja Sinkfild kup 5. septembra pošto je izgubio od 19-godišnjeg Amerikanca i na svom Tviter nalogu objavio da je njegov rival varao uz pomoć kompjuterskih programa

10776 pregleda 5 komentar(a)
Magnus Karlsen, Foto: Shutterstock
Magnus Karlsen, Foto: Shutterstock

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) osudila je postupak svjetskog šampiona Magnusa Karlsena, ali i najavila istragu protiv Amerikanca Hansa Nimana zbog sumnji da je varao u igri.

Karlsen, svjetski šampion se povukao na takmičenja Sinkfild kup 5. septembra pošto je izgubio od 19-godišnjeg Amerikanca i na svom Tviter nalogu objavio da je njegov rival varao uz pomoć kompjuterskih programa.

Dvije sedmice kasnije, u šestom kolu “Julius Baer kupa” onlajn turnira, Karlsen se ponovo sastao sa Nimanom i predao u drugom potezu.

Arkadij Dvorkovič, predsjednik FIDE, istakao je, kroz saopštenje, da iako ova dva turnira nisu bila pod zaštitom organizacije, „naša je dužnost kao upravno tijelo svjetskog šaha da čuvamo integritet igre i njen imidž”.

Dvorkovič nije oklijevao da ukori Karlsena zbog njegovog stava.

“Svjetski šampion ima moralnu odgovornost u vezi sa svojim statusom, pošto se smatra globalnim ambasadorom igre. Njegovi postupci utiču na reputaciju njegovih saigrača, na rezultate sporta i na kraju može biti štetno za našu igru. Čvrsto vjerujemo da je bilo boljih načina da se riješi ova situacija", navela FIDE u saopštenju.

FIDE je, takođe, naglasila zabrinutost zbog varanja u šahu.

“U isto vrijeme, dijelimo duboku zabrinutost zbog štete koju varanje nanosi šahu. FIDE je vodila borbu protiv varanja dugi niz godina i ponavljamo našu politiku nulte tolerancije prema varanju u bilo kom obliku. Bilo na mreži ili 'na tabli ', zamke su i dalje zamke“, navodi FIDE.

Najviši autoritet u svjetskom šahu ukazuje da je spreman da pokrene istragu kada bude bilo kakvih dokaza da je varanje učinjeno:

“FIDE je spremna da naloži svojoj komisiji za fer plej da sprovede detaljnu istragu incidenta”.

Bonus video: