Kada je Bojana u ringu, svi gledaju kako ona to radi: Mlada Budvanka pomjera granice boksa

Bojana Gojković je prva bokserska u istoriji koja je odbranila naslov juniorske evropske pobjednice, u BSCG predviđaju da će tako biti i na OI
2058 pregleda 3 komentar(a)
Bojana Gojković drugu godinu zaredom na vrhu podijuma
Bojana Gojković drugu godinu zaredom na vrhu podijuma
Ažurirano: 11.06.2019. 13:12h

Najbolja mlada sportistkinja Crne Gore, bokserka Bojana Gojković uspjela je da odbrani titulu juniorske prvakinje Starog kontinenta, još ubjedljivijim i kvalitetnijiom boksom na ovogodišnjem šampionatu održanom u rumunskom Galatiju.

I ne samo to, ona je prva u istoriji takmičenja odbranila juniorsko zlato, a njena finalna borba proglašena je za najkvalitetniju od 13 odlučujućih mečeva za naslove pobjednika.

Povodom novog sjajnog uspjeha Bokserski savez je organizovao konferenciju za novinare, na kojoj su osim sjajne bokserke prisustvovali reprezentativni i njen trener u BK Budva, Nikola Ružić, selektor Boško Drašković i sportski direktor Dragan Đuričković.

"Formula mog uspjeha je ljubav prema sportu, maksimalna posvećenost na treningu i vjerovatno talenat. Pozivam sve djevojke da se oprobaju u boksu i da nemaju predrasuda, jer su sada mišljenja podijeljena", objasnila je mlada šampionka iz Budve.

Ona je ove godine žrijebom bila slobodna u prvom kolu, da bi potom dobila bokserke iz Mađarske, Velsa i u finalu sjajnu Italijanku Sofiju Macone.

"NIsam imala problema u pripremi osim za prvi meč, jer je Velšanka svoj meč u četvrtfinalu boksovala poslije mene, posmatrali smo je i trener Ružić je izabrao pravu taktituku, dok sam sa Italijankom već imala meč mjesec ranije u finalu turnira u Moskvi", kazala je Gojković, koja u posljednjoj juniorskoj godini više nema značajnih takmičenja ove sezone.

A do novog evroipskog zlata slavila je u sva četiri velika tunrira, Somboru, Stokholmu, Rigi i Moskvi.

"Bojana je pobijedila u svih 13 borbi ove sezone, a kao njen trener od prvopg ulaska u ring naročito sam zadovoljan podatkom da je u ovih osam mjeseci od prethdone evropske titule u Rusiji, značajno napredovala. Teže je odbraniti titulu, jer su je sve protivnice pratile i pripremale se za njen stil. Od naredne sezone Bojana će dvije sezone nastupati u uzrastu mladih, i pratićemo da njen naprdak i razvoj idu u pravom smjeru - rekao je Ružić.

Bojanin i uspjeh BK Budva nije ostao neprimijećen...

"Želim da zahvalim svima koji nam pomažu na putu uspjeha i razvoja kluba, naročito predsjedniku Aleksandru Klemenku a u posljednje vrijeme prava pomoć dolazi i od SO Budva, ali i Saveza, u kojem više nema nesporazuma, i državnih sportskih institucija. Ta pomoć nam je potrebna jer stasavaju brojni mladi budući šampioni", zaključio je Ružić.

Selektor bokserske reprezentacije Boško Drašković smatra da je Bojana talenat kakakv se rijetko rađa.

"Kada je ona u ringu, svi treneri ostalih reprezentacija izlaze iz svlačionica i gledaju kako ona to radi", rekao je Drašković.

Osim Bojane, evropske juniroske medalje u tom nadolazećem talasu mladih bokserskih zvijezda, osvajali su i bronzani Milovan Sekulović i Petar Liješević.

"U regionu smo dominantni i eto ovi nevjerovatni Bojanini rezultat su u drugi plan sklonili bronze Liješevića i Sekulovića, ali mi imamo još puno mladih supertalenata i na narednom Evropskom prvenstvu za mlade nastupićemo sa čak sedam boksera. Ipak, pored Bojane se teško izboriti za pažnju, jer i svi bokserski stručnajci zaustavlaju svoje aktivnosti na borilištima, kako bi prisustvovali njenim mečevima. Moj prva rekacija na njen nastup i to iz trenerskog ugla sjećam se da su bili osmjesi oduševljenja", istakao je Drašković.

Cilj BCSG je da se Gojković obezbijedi podrška kako bi iz Pariza 2024. godine Crnoj Gori donijela olimpijsko zlato.

"Imali smo mi sjajnih sportista koji bljesnu nekom velikom medaljom pa onda stanu. Sa Bojanom vidimo to nije slučaj, ona je nevjerovatna sportistkinja i zato je potrebna bezrezervna podrška od svih državnih struktira kako bi učestvovala na turnirima, pripremila se i u Parizu zlatom vratila naš boks u svjetski vrh. A ako je boks prema većini istraživanja najteži sport, ja sam se uvjerio da je ženski boks još teži. Potrebna nam je i sloga i zajednički rad u Savezu, ali rješavanje tog problema ide u pravom smjeru. Zato se nadamo i pomoći Ministarstva sporta kako bi pokušali da na konkursu dobijemo organizaciju Evropskog prvenstva za mlade naredne godine u Budvi", kazao je Drašković.

Godinama propadanja crnogorskog boksa u BSCG smatraju da je došao kraj.

"Tamara Radunović je prva crnogorska sportistkinja koja je izborila vizu za Evropske igre u Minsku. Zbog povrede neće učesvovati, ali ćemo imati predstavnika u Stefanu Savkoviću, koji će debitovati u seniorima i značiće mu to veliko iskustvo", zaključio je Drašković.

Bonus video: