Bojanin valcer u magičnom četvorouglu

Šesnaestogodišnja bokserka BK Budva godinu je krunisala sa sedam novih trofeja na borilištima, a drugi put zaredom slavila je na Evropskom juniorskom prvenstvu
2723 pregleda 0 komentar(a)
Bojana Gojković sa priznanjem u Vili Gorica, Foto: Privatna arhiva
Bojana Gojković sa priznanjem u Vili Gorica, Foto: Privatna arhiva

Plesom u ringu nenadmašni Muhamed Ali obilježio je jednu eru u plemenitoj vještini. Nova era dolazi, a bokserski stručnjaci nazvali su i je valcerom u magičnom četvorouglu. Nevjerovatna gracioznost, način na koji boksuje i umijeće koje u ringu koje pokazuje mlada Budvanka Bojana Gojković podsjeća baš na to.

Šesnaestogodišnja bokserka BK Budva godinu je krunisala sa sedam novih trofeja na borilištima, a u skladu sa jednim od tumačenja značenja njenog imena - ponovo je pobijedila u izboru za najbolju mladu sportistkinju Crne Gore!

Drugi put zaredom, Bojana je slavila i na Evropskom juniorskom prvenstvu, i to kao prva u istoriji tog bokserskog takmičenja.

- Ponos kada se na pobjedničkom postolju pročita moje ime i sluša naša himna je nevjerovatan. Tada znaš da si na najbolji način predstavio sebe, porodicu, klub, svoj grad ali i naš sport i državu. Jednako je i kada na kraju godine u velelepnoj atmosferi u društvu najboljih dobiješ prizanja i nagrade, i znaš da sav trud i odricanja nisu bili uzaludni. Tada znaš i da je tvoj izbor pravi, a boks jeste pravi izbor - kazala je za “Vijesti” Bojana Gojković, najveći dragulj u sali trenera Nikole Ružića.

Bojana
Bojana je ponos trenera Ružića i selektora Boška Draškovića(Foto: Privatna arhiva)

Iako u svijetu sporta postoji nepisano pravilo da je lakše osvojiti, nego odbraniti tutulu, Bojana decidno tvrdi da u njenom slučaju nije tako.

- Neuporedivo sam bila bolja u ovoj, nego u prvoj juniorskoj sezoni. Unaprijedila sam kretanje, imam bolji osjećaj za distancu i raznovrsnije napadam. Želja mi je da dosegnem visine mojih uzora, Irkinje Keti Tejlor i Ukrajinca Aleksandra Usika, i svakodnevnmo radim ka dosezanju tih visina. U klubu imam fantastičnog trenera Ružića, predsjednika Aleksandra Klimenka, prepunog razumijevanja i podrške za takmičare, a od ove godine sam i stipendistkinja Crnogorskog olimpijskog komiteta. I gradske vlasti i resorno ministarsto prepoznaju moj uspjeh. Savršeno sam svjesna da se samo vrijednim, planskim i stručnim radom mogu dosegnuti do visina u savremenom sportu. Tome sam sve i podredila, pa sam od ove školske godine prešla na vanredno školovanje, iako su u školi “Danilo Kiš” zaista svi prepuni razumijevanja i spremni su da pomognu - istakla je Bojana.

Nevjerovatne klase najbolje mlade sportistkinje Crne Gore svjesni su i u međunarodnim federacijama, a evropska - EUBC je nakon odbrane titule Bojani uputila najveće priznanje na zvaničnom sajtu te asocijacije.

“Čestitamo Bojani jer je prva u istoriji odbranila titulu evropske juniorske prvakinje, a njenom treneru Nikoli Ružiću na sjajnom savjetu nakon kojeg smo, od drugog minuta sjajne finalne borbe, gledali najbolju borbenu liniju ikada. U Galatiju je bilo 13 finala, ali je Bojana dobila borbu dana”, pisalo je 1. juna 2019. u čestitici Evropske bokserske unije (EUBC).

- EUBC je prepoznala razvoj našeg boksa, jednoglasno je odlučila da moja Budva bude domaćin prvog velikog bokserskog takmičenja u istoriji Crne Gore. Riječ je o Evropskom prvenstvu za mlade, uzrast od 17 i 18 godina. To je od ove sezone moj uzrast i debitovaću na velikom takmičenju baš pred mojom publikom. Tačno je da će biti teže, jer tek u avgustu punim 17 godina i rivalke će biti starije. Ipak, znam šta me čeka, jer tako je bilo i u mojoj prvoj juniorskoj godini. Počela sam već pripreme za to takmičenje. Nakon pobjede na Jadranskom biseru, znam da je veća trema boksovati pred svojim navijačima, ali je i motiv veći. O podršci publike ne treba ni trošiti riječi. Osim toga, sa 52 kilograma u juniorima boriću se u kosturu do 54 kilograma, ali sam na turniru u Zagrebu boksovala dva meča u težoj kategoriji i dobila sam ih. Imaću i pripremu na turnirima u Švedskoj i Kupu nacija u Somboru, pa ću uz stručan rad i podršku drugih boksera biti spremna za titulu u Budvi - zaključila je Bojana Gojković.

Cilj je tripla kruna

U Evropi je Bojana Gojković dokazala da je najbolja. Dvije uzastopne titule, godina bez poraza sa sedam vrijednih trofeja tome su potvrda, a nagrada su dva uzastopna naslova najbolje mlade sportistkinje u Crnoj Gori.

- U boksu u juniorskom uzrastu ne postoji Svjetsko prvesntvo, i zato sam srećna što prelaskom u razred mladih imam priliku da se oprobam i sa najboljim bokserkama sa drugih kontinenata. Svjetsko prvenstvo je u novembru, a moj je cilj da nakon Evrospkog prvenstva u Budvi, osvojim i najveću medalju i zaslužim i treći naslov najbolje mlade sportistkinje. To do sada nije zavisilo samo od mog rezultata. Imam i želju da protiv moje najveće rivalke, Italijanke Sofije Macone, koju sam poveđivala u finalu tirnira u Moskvi, a potom i na EP u rumunskom Galatiju, boksujem i na našem ringu u Budvi. Samo da to ne bude prije finala, kako bi i naša publika u završnici šampionata mogla da uživa u svim čarima ženskog boksa. Macone je definitivno najbolja bokserka protiv koje sam ulazila u ring.

Bojana Gojković neće jedina biti naš kandidat za medalju na prvenstvu u Budvi.

- Imamo sjajnu generaciju, Petar Liješević ima juniorsku evropsku bronzu, a sjajan je i njegov brat Damjan. I sestre Radenović, Nina i Nela, uz Miloša Krasnićija pokazuju na posljednjim turnirima izvanredan boks. Osvajaju turnire, sjajni su i na brojnim sparinzima, a tradicionalni Jadranski biser ove jeseni u Budvi nam je dao dodatnu mogućnost da osjetimo šta znači boriti se pred publikom koja te podrškom “gura” naprijed.

Bonus video: