Botas pobijedio u trci za Veliku nagradu Australije - Vijesti.me
FORMULA 1

Botas pobijedio u trci za Veliku nagradu Australije

Naredna trka u šampionatu na programu je 31. marta za Veliku nagradu Bahreina

Valteri Botas
Valteri Botas (Foto: Reuters)

Vozač Mercedesa Valteri Botas pobijedio je danas u prvoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1 za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Botas je odmah na startu obišao timskog kolegu Luisa Hamiltona, vodio je od početka do kraja i ostvario četvrtu pobjedu u karijeri. Trku je završio rezultatom sat, 25 minuta, 27,325 sekundi. On je osvojio dodatni bod, pošto je odvezao najbrži krug trke.

Drugo mjesto zauzeo je Hamilton sa 20,886 sekundi zaostatka, a treći kroz cilj prošao je vozač Red Bula Maks Verstapen sa 22,520 sekundi zaostatka.

Vozači Ferarija Sebastijan Fetel i Šarl Lekler zauzeli su četvrto i peto mjesto, a šesti je bio Kevin Magnusen iz Hasa.

Vozač Renoa Niko Hulkenberg bio je sedmi, osmo mjesto zauzeo je Kimi Raikonen iz ekipe Alfa Romeo, deveti je bio Lens Strol iz Rejsing Pointa, a 10. mjesto zauzeo je vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat.

Velika nagrada Australije(Foto: Reuters)

Botas je odlično startovao, pretekao je Hamiltona odmah na početku i preuzeo vođstvo. Treći je bio Fetel, a iza su vozili Verstapen i Lekler. Debitant u ekipi Renoa Danijel Rikardo je pogriješio, prešao je preko zemlje i trave i morao je u boks na zamjenu prednjeg krila.

Finac je do šestog kruga stekao 1,7 sekundi prednosti nad timskim kolegom, a u 11. krugu odustao je vozač Meklarena Karlos Sainc, nakon što je izbio dim iz njegovog bolida.

Botas je na čelu bilježio najbrže krugove, ispred Hamiltona, a Fetel je sedam sekundi zaostajao za prvoplasiranim. Njemac je u 15. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao šesti, a krug kasnije na zjamenu guma otišao je Hamilton koji se vratio kao četvrti, ali ispred Fetela.

Botas je kontrolisao trku i vodio je isped Verstapena, Leklera Hamiltona i Fetela. On je u 23. krugu otišao na zamjenu guma i vratio se na drugo mjesto iza Verstapena, a ispred Leklera i Hamiltona, nad kojim je imao 10 sekundi prednosti.

Hamilton je u jednom trenutku pitao ekipu zbog čega je rano otišao u boks, a odgovorili su mu da je to učinjeno kako bi se odbranio od Fetela. Takođe, aktuelni šampion rekao je da misli da neće izdržati do kraja na tom setu guma. U tim trenucima najzanimljivija je bila borba za 12. mjesto, a Noris je uspio da obiđe Đovinacija.

Verstapen je u 27. krugu otišao u boks i vratio se na četvrto mjesto iza Fetela.

Lekler je u 29. krugu otišao na zamjenu guma i vratio se na na stazu kao peti iza Verstapena, pa su se prva trojica vratili na pozicije sa početka, Botas, Hamilton i Fetel. Verstapen je u 31. krugu napao Fetela i obišao ga na trećem mjestu. U istom krugu povukao se domaći vozač Rikardo, a poslije njega isto je učinio i Roman Grožan iz Hasa.

Verstapen se ubrzo našao iza Hamiltona, koji se žalio na gume, pošto je izgubio par desetinki. U 38. krugu Botas je imao 20 sekundi prednosti u odnosu na Hamiltona. Finac je ponovo bilježio najbolje krugove, otišao na 23 sekunde a Fetel je putem radija pitao svoju ekipu zbog čega je toliko spor. Iz boksa su mu odgovorili da još ne znaju.

Verstapen se držao na oko sekundu iza Hamiltona, ali je u jednom trenutku skratio krivinu, izašao sa staze, nakon čega mu je Britanac "pobjegao" na tri sekunde.

Botas je pitao ekipu da li će ga zvati u boks na zamjenu guma, kako bi pokušao da zadrži bod za najbrži krug u trci, a odgovorili su mu da ekipa ne želi ništa da rizikuje i da ostane na stazi. Od ove sezone vozač koji odveze najbrži krug u trci dobija dodatni bod, ali samo ako je plasiran među prvih 10 na kraju.

Verstapen je zatim odvezao najbrži krug i prišao Hamiltonu na 1,3 sekunde zaostatka, ubrzo je dodatno smanjio zaostatak, ali više od toga nije uspio. Botas je zatim pojačao i odvezao najbrži krug i osvojio maksimalnih 26 bodova u Melburnu.

Naredna trka u šampionatu na programu je 31. marta za Veliku nagradu Bahreina.