Četiri skakaonice: Kobajaši nastavlja let?

Novogodišnja turneja “Četiri skakonice” počinje danas u Oberstdorfu, Japanac brani najveću titulu u ski skokovima
2779 pregleda 0 komentar(a)
Rjoju Kobajaši, Foto: Beta-AP
Rjoju Kobajaši, Foto: Beta-AP

Tradicionalno, 68. izdanje novogodišnje turneje u ski-skokovima “Četiri skakaonice”, počeće danas u njemačkom Oberstdorfu. Domaćini desetodnevne turneje, potom će biti Garmiš-Partenkirhen, a onda se turneja seli u Austriju, Inzbruk i Bišofshofen.

Trofej pobjednika brani Japanac Rjoju Kobajaši, do kojeg je došao pobjedama na sva četiri takmičenja prošle godine. Takmičenje danas u Obestfdorfu počinje u 17.30 sati, Garmiš - Partenkirhen ugostiće najbolje skakače 1. januara, Inzbruk će biti domaćin 4. januara, a promociju pobjednika obilježiće nadmetanje u Bišofshofenu 6. januara.

Sjajni Japanac Kobajaši je pobjedom u Engelbergu 22. decembra pokazao da podiže formu, a najveći rivali biće mu Austrijanac Stefan Kraft, Poljak Kamil Stoh i Njemac Karl Gajger, a drugim mjestom u Engelbergu dobrom se rezultatu nada i Slovenac Peter Prevc.

Stoh je baš kao i Kobajaši, uspio da u karijeri slavi na sve četiri skakaonice u novogodišnjoin turneji, i to godinu prije Japanca, dok je prije njih to uspjelo samo Njemcu Svenu Hanavaldu 2002. godine.

Najviše uspjeha na novogodišnoij turneji ima Finac Jane Ahonen, koji je jedini uspio da pet puta pobijedi (1999, 2003, 2005, 2006. i 2008. godine). Pobjedu manje ima njemački skakač Jens Vajsflog (1984, 1985, 1991. i 1996).

U jučerašnjim kvalifikacijama najbolji rezultat imao je Kraft, skokom od 136 metara za koji je dobio 152,2 poena.

Japanac Junširo Kobajaši je doskočio na pola metra duže, ali je imao slabije ocjene, dok je treći rezultat u kvalifikacijama imao domaći takmičar Stefan Laje.

Ovogodišnje izdanje obilježiće odsustvo ikone ski-skokova, 47-godišnjeg Japanca Noriakija Kasaija, koji je nastupao sve od sezone 1991/1992. Jedno od najnapornijih takmičenja u svjetskom sportu japanski veteran je odučio da propusti, iako još nije završio karijeru. On nikada nije slavio u generalnom poretku turneje, ali ima tri pobjede, jer je u Garmišu slavio1992. i 2000. a u Inzbruku 1999. godine.

Bonus video: