Crna Gora ima tri evropske medalje: Hodžić za zlato, Malović i Maksimović za bronzu

Hodžić je u polufinalnom meču kategorije do 67 kilograma pobijedio Stefana Joksića iz Srbije 7:1 i izborio prvo seniorsko finale za crnogorski karate od sticanja nezavisnosti
1179 pregleda 1 komentar(a)
Mario Hodžić, Foto: Boris Pejović
Mario Hodžić, Foto: Boris Pejović

Crnogorski karatista Mario Hodžić plasirao se u finale, dok će se Nikola Malović i Jelena Maksimović boriti za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Gvadalahari.

Hodžić je plasmanom u finale obezbijedio drugu medalju na šampionatima Evrope u seniorskoj konkurenciji, nakon što je bio bronzini 2017. godine u turskom Koćeliju.

Član Omladinca prije šest godina u Gvadalahari postao je kadetski prvak svijeta.

Hodžić je u polufinalnom meču kategorije do 67 kilograma pobijedio Stefana Joksića iz Srbije 7:1 i izborio prvo seniorsko finale za crnogorski karate od sticanja nezavisnosti.

On je na startu šampionata bio slobodan, u drugom kolu savladao je Mađara Martiala Iveša Tadišija 4:0, u trećem naturalizovanog Norvežanina Danijela Jonsena Čoa 2:1, dok je pobjedom protiv Hrvata Borana Beraka sudijskim izjašnjavanjem 5:0 (1:1) izborio meč za finale.

Protivnik Hodžića u subotnjem finalu biće Francuz Stiven Dakosta, koji je u polufinalnoj borbi pobijedio Engleza Džordana Tomasa 5:1.

“Prezadovoljan sam ostvarenim rezultatom. Ispunio sam dječački san i izborio finale na nekom velikom takmičenju. To ne znači da ću stati na tome, uradiću sve da svojoj državi donesem zlatnu medalju. Ponosan sam na sebe, na ljude koji su bili uz mene kada mi je bilo najteže. U posljednje vrijeme imao sam padova, ali sam se vratio na pravi način i nastavio sa ostvarivanjem velikih rezultata”, kazao je Hodžić agenciji MINA.

Na pragu finala i najvećeg uspjeha u karijeri bio je i Malović.

Član nikšićkog Onogošta u meču za finale u kategoriji do 84 kilograma poražen je od Ugura Aktaša iz Turske 5:3.

Malović je na startu šampionata pobijedio Mađara Danijela Đorđija 4:0, u drugom kolu Letonca Densa Sadikovsa 7:0, u trećem je slavio protiv Gruzijca Tamazija Gočelašvilija 1:0, dok je u meču za polufinale eliminisao Kosovara Alvina Karaćija 8:6.

Protivnik Malovića u subotnjoj borbi za pobjedničko postolje biće Federiko Adrian Salas Lopez iz Norveške.

“Imao sam pet teških mečeva. Bio sam na pragu velikog finala, ali sam u polufinačlnoj borbi poražen od najboljeg na svjetskoj rang listi. On je nekadašnji prvak Evrope, a na posljednja dva velika takmičenja bio je bronzini. U posljednjoj sekundi, kod rezultata 5:3, nijesu mi dosuđenja tri poena, a moju akciju podržao je samo jedan sudija, što nije bilo dovoljno za pobjedu”, kazao je Malović.

Maksimović je borbu za medalju izborila kroz repesaž.

Članica Omladinca na startu takmičenja u kategoriji do 55 kilograma pobijedila je Šveđanku Sabinu Laverin 2:1, ali je u drugom izgubila od Dženifer Vorling iz Luksemburga 6:1.

Plasmanom u finale Luksemburžanka je povukla crnogorsku reprezentativku u reprsaž, gdje je na startu savladala Albulenu Gervalu sa Kosova 2:0.

Borbu za medalju izborila je pobjedom protiv Poljakinje Dorote Banaščik 1:0.

Protivnica u meču za medalju biće joj Škotlanđanka Emi Konel.

"Pravda je zadovoljana. Vratila sam se na tatami poslije dužeg odsustva zbog povrede. Žao mi je zbog poraza od Vorling, ali je na kraju sve dobro ispalo. Dobila sam novu šansu i želim da je iskoristim", kazala je Maksimović.

Po dva trijumfa prvog takmičarskog dana šampionata u Gvadalahari ostvarili su Marina Raković i Nenad Dulović, a po jedan Dragana Konjević i Predrag Smolović.

Crnogorski predstavnicu katama, Vladimi Mijač i Biserka Radulović, nijesu uspjeli da se umiješaju u borbu za medalju.

Sjutra, drugog takmičarskog dana, na programu su ekipna takmičenja.

Crnogorski karate predstavljaće muški kata tim i obje ekipe u borbama.

U katama nastupiće ekipa u sastavu Vladimir Mijač, Mijat Vojvodić i Srđan Vuković (9.00), mušku ekipu u borbama činiće Nenad Dulović, Mario Hodžić, Nemanja Brašanac, Nikola Malović, Predrag Smolović, Vuk Popović i Luka Ivanović (10), a žensku Jelena Maksimović, Marina Raković, Dragana Konjević i Ksenija Rajović (13).

Bonus video: