Crnogorski karatisti zadivili 13. mjestom na svijetu u okupiranom Santjagu

Mladi crnogorski kartisti nastavili su tradiciju osvajanja medalja na najvećim takmičenjima i u Čileu
922 pregleda 1 komentar(a)
Karate savez
Karate savez

Ni daleki iscrpljujući put, ni demonstrantima i bojkotom stopirani glavni grad Čilea, Santjago, zbog kojeg je i postupak oporavka i ishrane u procesu "skidanja kilaže" bio gotovo nemoguća misija, nijesu spriječili crnogorske karatiste da održe sjajnu tradiciju - osvajanje medalje na svakom najvećem takmičenju u uzrastu kadeta, juniora i mlađih seniora. Štaviše, naši karatistu su u Santjagu zauzeli 13. mjesto u generalnom poretku Svjetskog prvenstva u Čileu!

Zlato junira Bojana Boškovića, bronza debitanta - kadeta Nemanje Mikulića, uz dva peta i jedno sedmo mjesto u mlađim seniorima rezultat su za divlejnje, ali i anale crnogorskog sporta. Svjesni su toga i u Karate savezu, koji je upriličio konferenciju za novinare, ali i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, koji je nakon zvanične, došao i da lično čestita na uspjehu.

"Za zlatnu medalju trebalo mi je šest teških pobjeda. Najponosniji sam na polufinalnu borbu, gdje sam u 12 posljednjih sekundi preokrenuo dva poena prednosti rivala. Hvala timu na podršci, mom treneru Žarku Rakoviću, selektoru Slobodanu Vlahoviću, Savezu i predsjedniku Ivanu Krstajiću, Ministarstvu sporta i Crnogorskom olimpijskom komitetu - kazao je karatista Omladinca, Bošković.

Heroj je i Mikulić, koji je bez iskustva nastupa na najvećim takmičenjima uspio da se izbori u teškim uslovima.

"Do medalje sam došao u izuzetnoj konkurenciji i na svom prvom šampionatu svijeta. Siguran sam da je ovo tek početak, i da ću osvajati medalje i ubuduće. Hvala selektorima Rakoviću i Slavki Maksimović na bezrezervnoj podršci - rekao je kadet KK Bijela.

Tek KSCG je ove sezone sa najvećih evropskih i svjetskih takmičenja u Crnu Goru donio sedam medalja.

"Biti 13. u konkurenciji 96 zemalja i 1.500 takmičara je uspjeh za ponos jedne od najmanjih članica WKF- a. I na tome nećemo stati, jer su sjajni rezultati samo potvrda ozbiljnog rada stručnih tijela, trenera i selektora. Rezultati su ti zbog kojih karate zaslužuje ozbiljnu pažnju u Crnoj Gori. Za sve u našem društvu treba da bude inspiracija i primjer to zajedništvo naših reprezentativaca, a ti mladi ljudi su uz sve probleme desetodnevnog karantina sa neadekvatnom ishranom pokazali da su i do krajnjih mjera spremni na odricanje u borbi za dres sa nacionalnom grbom", kazao je predsjednik KSCG Krstajić.

Neke do federacija su suočene sa bojkotom osoblja u hotelima, nemogućnošću adekvatne ishrane u uslovima blokade u Santjagu, odustali i od nastupa. Naši mladi karatisti su, međutim, imali cilj!

"Sve su stoički podnijeli i to me čini nevjerovatno ponosnim. Ponosan sam i na znanje i odricanja našeg stručnog tima, koji je uspio da se izbori sa svim problemima, a sportisti su deset dana bili "osuđeni" na neadekvatne sendviče, kao jedinu hranu. Neke federacije su čak odustale od takmičenja u takvim uslovima, jer je samo gladovanjem bilo moguće ne prekoračiti na zvaničnim mjerenjima za kategorije", objasnio je Ivan Krstajić, predsjednik KSCG.

Selektor Raković je naglasio da bi skor bio i bolji da mlađi senior Ilija Radonjić nije oštećen u oba meča za medalje, pa je na kraju zauzeo peto mjesto, baš kao i Nenad Dulović "Dulović je nakon četiri pobjede oba meča za medalje zasluženo izgubio, Radonjić nije, baš kao ni Milena Jovanović nakon tri pobjede. I mlađa seniorka Vasilisa Bujić se sjajno borila, i samo imam primjedbe ka kadetima, kojima sam trener i u klubu i znam da nisu bili na očekivanom nivou. Mikulić je, sa druge strane, potvrdio moja visoka očekivanja", rekao je Raković.

U COK -u nisu krili oduševljenje rezultatima karate sporta u ovoj sezoni.

"Ponosni smo na sjajno partnerstvo sa KSCG u ovoj godini, nastavićemo da podržavamo karate i u narednoj sezoni. Bojan Bošković je bio zlatni i na kadetskom prvenstvu svijeta i naš je stipendista i zvaničlno najbolji mladi sportista, Stipendisti COK-a su Marina Raković i Mario Hodžić. I Mikulić je pokazao talenat na kojeg moramo obratiti pažnju, dok je Dulović na svakom takmičenju blizu medalji. Mnogi nepravedno zaboravljaju da je karate jedan od bazičnih sportova, takođe i jedan od najmasovnijih i medalje u takvoj konkurenciji su podvig. A ti podvizi zaslužuju i podršku", istakao je Simonović.

Bonus video: