Delegacija COK-a završila posjetu Tokiju - Vijesti.me
U SUSRET OLIMPIJSKIM IGRAMA

Delegacija COK-a završila posjetu Tokiju

Pored potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kolegama iz Japanskog olimpijskog komiteta, Simonović je imao susret i sa predsjednikom Japanske karatedo federacije, Takaši Sasakavom, koji je ujedno i počasni predsjednik Svjetske karate federacije (WKF)

Dušan Simonović i Takaši Sasakava
Dušan Simonović i Takaši Sasakava

Delegacija Crnogorskog olimpijskog komiteta, na čelu sa predsjednikom Dušanom Simonovićem, posjetila je Tokio. 

Tom prilikom, predstavnici COK-a imali su niz važnih sastanaka u vezi sa aktivnostima na projektu „Tokio 2020“, s ciljem da se obezbijedi pomoć i podrška za što bolje predstavljanje crnogorskih sportista i naše zemlje na Olimpijskim igrama naredne godine.

Pored potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kolegama iz Japanskog olimpijskog komiteta, Simonović je imao susret i sa predsjednikom Japanske karatedo federacije, Takaši Sasakavom, koji je ujedno i počasni predsjednik Svjetske karate federacije (WKF).

U srdačnom razgovoru, razmijenjena su iskustva iz dugih tradicija koje ovaj sport baštini u obje zemlje. Takođe, izraženo je žaljenje što se karate neće naći na listi sportova na Olimpijskim igrama nakon Tokija, koje će se održati u Parizu 2024. godine, i razmatrane mogućnosti za budućnost karatea u porodici olimpijskih sportova.

Japanska karatedo federacija je gostima predstavljena kao moćan sistem čvrstog organizacionog oblika zasnovanog na regionalnim mrežama, koje obuhvataju saveze i udruženja sa dugom istorijom i tradicijom i okupljaju širok spektar generacija, počevši od polaznika nižih i srednjih škola i studenata.

Nakon razgovora, predsjednik Sasakava je uručio predsjedniku Simonoviću posebno priznanje - pojas Japanske karatedo federacije sa ličnim potpisom, objasnivši da se ne radi o uobičajenoj proceduri, već o časti koja se ukazuje posebnim ličnostima.

Tokom trodnevnog boravka u Tokiju, delegacija COK-a imala je niz pojedinačnih sastanaka sa mogućim donatorima i sponzorima iz privrednog života Japana, a predstavila se i na biznis forumu koji je okupio predstavnike više uglednih japanskih kompanija, s ciljem da se prepoznaju mogućnosti međusobne saradnje, dok će konkretni detalji zajedničkih aktivnosti biti dogovoreni u narednim kontaktima.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović takođe  je imao priliku da se obrati članovima Rotari kluba „Tokyo Bay“, na događaju koji je posebno upriličen za našu delegaciju. U Tokiju ova globalna mreža broji gotovo 60 klubova, što govori o tome koliko se u japanskoj kulturi njeguje dobročinstvo i promovišu razumijevanje, dobra volja i mir.

Posjeta firmi "Sankyu", sa preko 30.000 zaposlenih, izazvala je posebne impresije zbog specijalnog programa zapošljavanja osoba sa fizičkim i psihičkim poteškoćama, od kojih su mnogi uključeni u aktivnosti Specijalne olimpijade.

Svoje planove i aktivnosti u susret Olimpijskim igrama, crnogorska delegacija je predstavila i Društvu prijatelja Japan - Crna Gora, koje će svakako biti velika podrška našoj olimpijskoj delegaciji u narednom periodu.

S druge strane, crnogorski reprezentativci će na Olimpijskim igrama naredne godine imati snažnu podršku i učenika četvrtih i petih razreda Osnovne škole Koto-ku iz Tokija. U okviru projekta ”Prijatelji 2020”, Crnogorski olimpijski komitet je u ovoj školi održao dvije prezentacije o našoj zemlji, kulturi i sportu.

Boravak delegacije COK-a u Japanu završen je sastankom sa Organizacionim komitetom za Igre “Tokio 2020” u vezi sa smještajem naših sportista i gostiju tokom narednih ljetnjih Olimpijskih igara, kojima će Tokio biti domaćin drugi put.