Džudo cirkus se nastavlja: U Zagreb bez najboljih

3092 pregleda 3 komentar(a)
Anto Dubreta
Anto Dubreta
Ažurirano: 26.07.2019. 20:44h

Koliko je paradoksalna situacija u džudo sportu koja je nastala nakon što je je Ministarstvo sporta i mladih izbrisalo Džudo savez Crne Gore iz registra sportskih subjekata (a Upravni sud je prije nekoliko dana ocijenio da je to nezakonito), nakon čega je osnovan novi Judo savez Crne Gore, govore i današnja saopštenja dva saveza, a povodom Gran prija u Zagrebu (26 - 29. jul).

Iz Judo saveza su obavijestili da će na Gran priju učestvovati petoro naših džudista.

Prvi nastup naših reprezentativaca biće drugog takmičarskog dana. Marka Gušića (-73kg) očekuje predstavnik Austrije, Vačid Borčašvili, dok će Arso Milić (-81kg) odmjeriti snage sa predstavnikom Italije, Anreom Ređisom.

U istoj težinskoj kategoriji nastupiće i Novo Raičević koji nakon slobodnog prvog kola čeka na pobjednika meča između Amerikanca Artura Rajta i Koreanca Seungsua Lija.

Trećeg i završnog dana turnira nastupiće Anto Dubreta (-100kg) i Jovana Peković (-78kg). Pekovićeva će se sastati sa predstavnicom Izraela, Inbar Lanir, dok će Dubreta, nakon slobodnog prvog kola, raditi sa pobjednikom meča između predstavnika Litvanije, Jevgenijsa Borodavka i predstavnika Finske, Jakoe Ali. Sa reprezentacijom je i nacionalni selektor, Dragan Šćepanović.

Iz Džudo saveza Crne Gore, na čijem je čelu Dragomir Bečanović ističući da će ovo takmičenje propustiti, uz Srđana Mrvaljevića, najbolje rangirani crnogorski džudisti.

Samovoljom tzv sportskog direktora (formalno pravno nepostojećeg „Judo saveza Crne Gore“), koristeći trenutnu situaciju i bez ikakvih kriterijuma, sa spiska učesnika Grand prija u Zagebu uklonjeni olimpijski stipendisti - Danilo Pantić (100 kg), Nikola Gardašević (73 kg) kao i Nebojša Gardašević (81 kg),čime su onemogućeni da dodatno poprave svoje pozicije pred Svjetsko seniorsko prvenstvo”, navodi se u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar DŽSCG Dragan Mrvaljević.

Iz DŽSCG navode da je “velika šteta koju trpe naši najuspješniji takmičari, nezakonitom odlukom Ministarstva sporta i mladih”, I ističu da o tome “govori podatak da naši najbolji takmičari nijesu prijavljeni za ovo takmičenje, iako su najbolje rangirani crnogorski takmičari na Olimpijskoj rang listi”.

“Primarni zadatak Džudo saveza Crne Gore je da u narednom periodu sanira ogromnu štetu koja je nanesena našim reprezentativcima u svim uzrasnim kategorijama u proteklom periodu, neodgovornim ponašanjem pojedinaca”, ističu iz DŽSCG.

Podsjećanja radi, pve sedmice se prvo, nakon odluke Upravnog suda, oglasio Džudo Savez Crne Gore.

Dva dana kasnije konferenciju za novinare je sazvao i Judo savez Crne Gore.

Potom se u ime DŽSCG oglasio generalni sekretar Dragan Mrvaljević, a nije se dugo čekalo na odgovor Srđana Mrvaljevića, sportskog direktora Judo saveza Crne Gore.

Bonus video: