Prva u istoriji: Bojana je čudo u ringu

Bojana Gojković je bokserskim valcerom u kojem je sve prštalo od udaraca ušla u anale boksa
1384 pregleda 1 komentar(a)
Bojana Gojković
Bojana Gojković
Ažurirano: 01.06.2019. 19:52h

Bojana Gojković odbranila je titulu juniorske prvakinje Evrope u boksu, pošto je u meču za zlato u rumunskom Galatiju jednoglasno dobila Italijanku Sofiju Maconi.

Bojana je bila najbolja u konkurenciji 15 bokserski kategorje do 52 kilograma, o čemu svjedoče bodovne liste po kojima je kod svih pet sudija dobila svaku rundu na prvenstvu!

- Čestitamo Bojani jer je prva u istoriji odbranila titulu evropske juniorske prvakinje, a njenom treneru Nikoli Ružiću na sjajnom savjetu nakon kojeg smo, od drugog minuta sjajne finalne borbe, gledali najbolju borbenu liniju ikada. U Galatiju je bilo 13 finala, ali je Bojana dobila borbu dana - stoji u čestitici Evropske bokserske unije (EUBC).

Bojana je bila ubjedljivo bolja u sve tri runde protiv sjajne Italijanke, koja ipak, nakon agresivnog početka nije imala rješenja za fantastični ritam mlade Budvanke, koja je suvereno zauzela centar ringa.

- Prezadovoljna sam nastupom i odbranom titule. Dugo sam se pripremala i srećna sam da sam uspjela. Nastaviću da radim i dalje, upijam sve ono što trener Nikola Ružić zahtijeva od mene na treninzima i mečevima i nadam se novim pobjedama i trofejima - kazala je Gojković.

Gojković je zvanično najbolja mlada sportistkinja Crne Gore, a ove sezone je neporažena, pošto je osvojila turnire u Somboru, Stokholmu, Rigi i Moskvi. U Moskvi je upravo u finalu bila bolja od Macone prije samo mjesec dana.

- Bojana je drugom titulom prvakinje Evrope krunisala nevjerovatan potencijal, ali iza nje je i ogroman rad. Nastavićemo na isti način, strpljivo, vrijedno i planski - kazao je Bojanin i reprezentativni trener Ružić.

Iako je poslije Bojane i Poljakinja Sofija Stahovijak odbranila titulu u finalu kategorije do 70 kilograma, ipak su svi bokserski stručnjacie u Galatiju bili pod utiskom fantastičnog izdanje Bojane i njene protiovnice Macone.

- Umijeće, elegancija, dominacija...Bojana je demonstrirala ono što je bokserski svijet gledao tokom godina dominacije Roja Džonsa Džuniora. Kažu da je titulu teže odbraniti nego osvojiti, e tu su Bojana i njen trener Nikola pokazali veličinu. Oni su je odbrbnili na još dominantniji način, a u ovoj godini su osvojili i sva četiri međunarodna turnira na kojima je Bojana učestvovala. Ona je prava sportistkinja, ponos ne samo porodice, kluba Budva i grada, već i Crne Gore i našeg boksa i treba je podržati kako bi u Parizu osvojila i olimpijsko zlato - istakao je selektor Boško Drašković.

A čestitku je uputio i Bokserski savez Crne Gore ali i dugogodišnji istaknuti bokserski radnik i trener reprezenatacije Srbije, Miodrag Milić:

"Uh, kakav meč u finalu EP u Rumuniji. Mlada crnogorska reprezentativka u kategoriji do 52 kg u fantastičnom meču je bila bolja od isto tako nestvarno dobre Italijanke koja je kao i Bojana svojski doprinijela da ovaj meč svi pravi ljubitelji boksa dugo pamte. Sve, sve je danas u tom meču bilo na najvišem mogućem nivou. Od besprijekorne fizičke spreme do najvećeg mogućeg bokserskog majstorstva. Posebno je plijenio ritam i gotovo baletsko kretanje i jedne i druge takmičarke. Gledajući ih tako graciozne, sa gotovo nevjerovatnim osjećajem za prostor i distancu sticao se utisak da njih dvije plešu neki dobro uvježbani bokserski valcer. Valcer u kojem je sve prštalo od udaraca", objasnio je Milić.

Bonus video: