Frum odlukom UCI-ja prvi Britanac sa gran tur titulom

Utvrđene doping neregularnosti kod španskog bicikliste, zbog čega je Englez rođen u Keniji „pretekao” ser Bradlija Viginsa, osvajača „Tura” 2012. godine
415 pregleda 0 komentar(a)
Kris Frum, Foto: Beta/AP
Kris Frum, Foto: Beta/AP

Ser Bradli Vigins je ispisao istoriju britanskog biciklizma 2012. godine, kada je postao prvi vozač sa Ostrva koji je osvojio neki gran tur.

Sedam godina kasnije, ta čast je, doduše za „zelenim stolom”, dodijeljena Krisu Frumu, nakon što je Svjetska biciklistička unija (UCI) oduzela Huan Hoseu Kobu pehar sa „Vuelta a Espanje” 2011.

UCI je utvrdio neregularnosti u tadašnjim doping testovima španskog bicikliste i tako dodijelila Frumu sedmi gran tur pehar.

„Bolje ikad nego nikad. Ta ‘Vuelta’ budi posebne uspomene kod mene”, napisao je as Ineosa na Tviteru.

Kasnije se oglasio i preko sajta svog kluba.

„Osjećaj je poseban, jer sam postao prvi Britanac sa gran tur titulom, iako je prošlo osam godina od tada. Na toj ‘Vuelti’ sam se probio u vrh, ova crvena majica mi mnogo znači”, istakao je biciklista rođen u Keniji.

Frum se na 4. mjestu vječne liste sa sedam pehara (četiri na „Tur d’Fransu”, dva na „Vuelti”, jedan na „Điro d’Italiji”) izjednačio sa Italijanom Faustom Kopijem i Špancima Migelom Indurainom i Albertom Kontadorom.

Prvi je sa 11 pehara legendarni Belgijanac Edi Merks, Francuz Bernar Ino ima 10, a njegov zemljak Žak Anketil osam.

Bonus video: