Iz Crne Gore u istoriju: Sportisti iz Vatikana prvi put na međunarodnom takmičenju

Vatikan je u septembru 2018. godine potpisao bilateralni sporazum sa Olimpijskim komitetom Italije o formiranju prve sportske asocijacije Svete stolice - Atletskog saveza Vatikana (Athletica Vaticana), a zatim i sa MOK-om
374 pregleda 0 komentar(a)
Igre malih zemalja
Igre malih zemalja

Na Igrama malih zemalja Evrope, koje se od 27. maja do 1. juna održavaju u Crnoj Gori, prvi put će se na jednoj sportskoj manifestaciji pojaviti sportisti iz Vatikana.

Vatikan je u septembru 2018. godine potpisao bilateralni sporazum sa Olimpijskim komitetom Italije o formiranju prve sportske asocijacije Svete stolice - Atletskog saveza Vatikana (Athletica Vaticana), a zatim i sa MOK-om.

"Ovo je simboličan, prvi korak ka punom učešću sportista Vatikana na međunarodnim takmičenjima, na kojima će donijeti poruke prijateljstva, bratstva i lojalnosti", kazao je predsjednik Atletskog saveza Vatikana Melhor Sančes de Toka.

Četvoro atletičara iz Vatikana nastupiće na Igrama na poziv Crnogorskog olimpijskog komiteta i Evropskog olimpijskog komiteta.

Oni će na Igrama imati ulogu gostiju, a za dvije godine vjerovatno će biti punopravni članovi organizacije Igre malih zemalja Evrope.

Bonus video: