Japanska Vlada i MOK počinju pregovore o jednogodišnjem odlaganju Igara u Tokiju

Neimenovani zvaničnik je izjavio da će Igre "biti odložene" te naveo da odlaganje neće biti duža od godinu, što je u ponedjeljak potvrdio i član MOK-a Dik Paund
584 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijski plamen u Fukušimi, Foto: AP
Olimpijski plamen u Fukušimi, Foto: AP

Japanska Vlada i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) započeće pregovore o odlaganju Olimpijskih igara u Tokiju za najviše godinu, objavile su u utorak dnevne novine Sankei, navodeći visokopozicioniranog zvaničnika Vlade kao izvor informacije.

Prema istom izvoru japanski premijer Šinzo Abe i predsjednik MOK-a Tomas Bah će u utorak telefonskim putem razgovarati o odlaganju Igara koje su bile predviđene u terminu od 24. jula do 9. avgusta.

Neimenovani zvaničnik je izjavio da će Igre "biti odložene" te naveo da odlaganje neće biti duža od godinu, što je u ponedjeljak potvrdio i član MOK-a Dik Paund.

Odlaganje Igara će biti udarac za domaćina, koji je u organizaciju uložio više od 12 milijardi američkih dolara, a velike iznose su uložili i mnogobrojni pokrovitelji te nosioci prava televizijskih prenosa.

Pronalaženje novog datuma neće biti nimalo jednostavno, jer će u bogatom kalendaru morati da se nađe mjesta za Olimpijske igre na kojima će se hiljade sportista nadmetati u 33 sporta. Za 2021. već je zakazan fudbalski EURO, a predviđena su mnoga svjetska i kontinentalna takmičenja u ostalim sportovima.

No, za očekivati je da će se mnoge međunarodne federacije povesti primjerom atletskih čelnika, koji su već najavili da su spremni da promijene termin Svjetskog atletskog prvenstva koje je trebalo da bude održano u Judžinu, u američkoj saveznoj državi Oregon, od 6. do 15. avgusta 2021.

Bonus video: