Jedriličarski spektakl u Baru: Stiže i najbrži krstaš Jadrana [VIDEO]

Start regate je na ulazu u marinu u podne, regatno je polje barski zaliv, a sudija Siniša Samac
1119 pregleda 1 komentar(a)
Probna vožnja "Klare" u barskom zalivu
Probna vožnja "Klare" u barskom zalivu

Danas u podne u barskom akvatorijumu Jedriličarski klub „Latinsko jedro“ organizuje veliku “Regatu mladosti”, prvu regatu u Baru ove godine, koja će biti specifična po nekoliko detalja.

Među očekivano tridesetak brodova svih klasa, od Optimista do krstaša, na “Regati mladosti” biće i najbrži krstaš Jadrana, čuveni “Shining” sa kotorskim skiperom Milošem Radonjićem koji je lani na legendarnoj regati “Barcolana” u Trstu sa svojom posadom bio drugi u klasi i 12. u ukupnom plasmanu, među 2.690 brodova.

"Ponosni smo što će danas naš grad krasiti velika bijela jedra. Start regate je na ulazu u marinu u podne, regatno je polje barski zaliv, a sudija Siniša Samac. Nakon dugo vremena, u Baru će u regati biti i šest Optimista kotorskog “Lahora”, a samo iz našeg „Latinskog jedra“ biće desetak krstaša. Ojedrene Arsenalke i Optimisti jedriće “bananu” uz obalu do bove u Šušanju i nazad do marine, a krstaši će jedriti četiri kruga, sa okretištem na rtu Ratac", rekla je “Vijestima” Miroslavka Lala Bokovac iz “Latinskog jedra”.

Poznata kalafatska radionica Bokovac iz Bara ovom prilikom imaće svjetsku premijeru svoja dva nova modela. Prvi je ojedrena barka “Klara” , koja je sa svojih 190 kilograma mnogo lakša od prethodnica sa latinskim jedrom, samim tim i brža i do 25 posto. Projektovali su je Nenad Bokovac i Miloš Radonjić koji su isprepleli tradiciju i inovacije-“Klara” ima pokretnu kobilicu, a ime je dobila po Nenadovoj unuci-Miloševoj ćerci.

Drugi novitet je “Zelena Arsenalka”, drvena barka razvijena u saradnji sa Marjanom Dimitirjevićem iz “Avel jahtinga” iz Porto Montenegra, koja ima torkido elektro motor i ne zagađuje životnu okolinu

"U pripremi regate, da bismo sve podigli na viši nivo, imali smo veliku podršku Jaht kluba “Jug “ i Miša Durutovića u kompletnoj logistiic, te Rotari kluba Bar. Poslije regate slijedi i svečanost kod “Matice” gdje će nastupiti naša poznata violinistkinja Dina Desančić uz podršku gudačkog tria „Glamour Strings“. Posada najbrže jedrilice dobiće specijalnu naghradu-sliku našeg akademksog umjetnika Gorana Ćetkovića, dok će akademski slikar Dalibor Dado Ćetković pokloniti svoju sliku organizatorima u znak priznanja što jedrilice krase barsku obalu i inspirišu njegovo stvaralaštvo", zaključila je Bokovac.

Bonus video: