Kanađani neće slati sportiste na Olimpijske igre!

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je nakon vanrednog sastanka u nedjelju da zbog širenja zaraze koronavirusom ubrzano radi na scenarijima za Olimpijske igre u Tokiju, među koje su prvi puta uvrstili i odlaganje
538 pregleda 1 komentar(a)
Tokio, Foto: AP
Tokio, Foto: AP

Kanadski olimpijski i paraolimpijski komitet odlučili su da zbog pandemije koronavirusa neće učestvovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

"Zbog COVID-a i rizika povezanih s tom bolešću nije sigurno za naše sportista ni za zdravlje i sigurnost njihovih porodice i šire kanadske zajednice da nastavimo da treniraju i pripremaju se za Igre", objavili su.

"COC i CDC hitno pozivaju Međunarodni olimpijski komiteti Međunarodni paraolimpijski komitet i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odlože Igre za godinu", dodaje se u priopćenju.

"U jeku smo globalne zdravstvene krize koja je daleko važnija od sporta", poručili su.

U svijetu je zbog zaraze koronavirusom do sada umrlo više od 13 hiljadu ljudi, podsjeća Reuters.

Otpor održavanju Olimpijskih igara u julu ove godine naglo je ojačao u proteklih 48 sati, iskazan u pozivima nekoliko uticajnih aktera, uključujući američke i britanske atletičare i olimpijske komitete nekoliko zemalja da se Igre zbog pandemije odgode.

Kanada je prva zemlja koja je objavila da neće slati sportiste u Tokio dok je Australijski olimpijski komiter danas objavio da bi njihovi sportisti trebalo da počnu da se pripremaju za to da će Igre biti održane 2021. godine.

"AOC smatra da našim sportistima prioritet sada mora biti njihovo vlastito i zdravlje onih oko njih i povratak porodice, u dogovoru sa sportskim udruženjima", stoji u saopštenju australijskog komiteta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je nakon vanrednog sastanka u nedjelju da zbog širenja zaraze koronavirusom ubrzano radi na scenarijima za Olimpijske igre u Tokiju, među koje su prvi puta uvrstili i odlaganje.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da ta odluka u skladu sa stanovištem da bi Olimpijske igre trebale biti održane "u potpunom obliku".

"Ako to postane preteško, možda nećemo imati izbora i moraćemo razmotriti odlaganje Igara", s obzirom na olimpijsko načelo da je zdravlje sportista najvažnije, kazao je Abe.

Otkazivanje ne dolazi u obzir, naglasio je japanski premijer.

Olimpijske igre do sada su odlaganje odnosno otkazivane samo za vrijeme rata.

Bonus video: