Krit je idealno mjesto za život

Naš odbojkaš Miloš Čulafić pauzu u grčkom prvenstvu iskoristio da novogodišnje praznike provede u Baru sa porodicom i prijateljima. Za „Vijesti” govori o polusezoni u OFI-ju, ambicijama u drugom dijelu prvenstva...
1679 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Ćulafić, Foto: CEV.EU
Miloš Ćulafić, Foto: CEV.EU

Crnogorski odbojkaš Miloš Ćulafić je prošlog ljeta postao prvi stranac u istoriji koji je stavio paraf na ugovor sa OFI-jem sa Krita.

Debitant u grčkoj eliti je kalendarsku godinu završio na 7. mjestu (u konkurenciji 10 timova) sa 10 bodova, odnosno tri pobjede i pet poraza. OFI je dobio utakmice koje ga drže daleko od zone ispadanja, a gubio je duele od aktuelnog (Olimpijakosa) i bivših šampiona (PAOK, Panatinaikos, Iraklis, Foinikas).

113 poena upisao je Ćulafić na sedam mečeva na kojima je nastupio u prvenstvu Grčke, odnosno prosječno 16,1. Od tih sedam mečeva, Ćulafić je protiv PAOK-a odigrao samo nekoliko prvih poena u prvom setu, jer je zbog bolesti morao van terena

Ćulafić je desetovnevnu pauzu u prvenstvu Grčke, zbog novogodišnjih praznika, proveo u krugu porodice i prijatelja u Baru.

- Generalno, ide po planu, mada je moglo i bolje. Da smo dobili Iraklis, bili bismo peti, ovako smo sedmi, ali je sve tu u dva-tri boda - sumira Ćulafić utiske u prvoj polusezoni u Grčkoj za „Vijesti”.

Korektor „crvenih” igra dobro u Grčkoj, iako nije odigrao sve mečeve.

- Lično sam zadovoljan, drugi sam poenter lige, mada nisam imao sreće. Da sam bio potpuno zdrav bilo bi još bolje. Zbog bolesti nisam odigrao meč protiv PAOK-a, pokušao sam, ali sam nakon nekoliko poena morao da napustim teren. U finišu godine sam imao problema sa hroničnom povredom ramena, a nakon Evropskog prvenstva, gdje sam sa reprezentacijom odigrao dosta utakmica u kratkom periodu.

Žao mu je što nije mogao da igra jedan meč.

- Probao sam da se oporavim za Iraklis, ali nisam uspio u potpunosti. Nisam mogao taj meč da odigram na svom nivou, i izgubili smo. Ne bih volio da zvuči pretenciozno, ali da sam bio zdrav, mislim da smo mogli da dobijemo tu utakmicu. Nadam se da ćemo u drugom dijelu sezone biti bolji, samo zdravlje da nas posluži, a mijenjamo i primača, umjesto Urtada (bivši igrač Budve), jer smo i tu imali malih problema - nastavlja bivši odbojkaš Budućnosti i Budvanske rivijere, koji je prije Grčke igrao u Francuskoj, Argentini, Južnoj Koreji, Rusiji, Kataru, Ukrajini, Turskoj, Iranu, Italiji i Švajcarskoj.

Iako je debitantu u ligi, opstanak je uvijek prvi cilj, OFI nije daleko ni od zone plej-ofa (dva boda), u koji će šest prvoplasiranih ekipa.

- OFI je sportsko društvo sa tradicijom, posebno u fudbalu, vaterpolu i košarci. Odbojkaški klub želi da u prvoj prvoligaškoj sezoni izbori opstanak, a onda da podiže nivo. Međutim, imamo kvalitet da igramo plej-of, to je sada cilj, iako se ove godine dosta ekipa pojačalo, liga je kvalitetnija u odnosu na nekoliko prethodnih godina. Pored najkvalitetnijih Olimpijakosa i PAOK-a, i Panatinaikos, Siros, Kifisijas i Iraklis imaju dobre ekipe. Osim Aleksandropulosa, koji jedini igra bez stranaca i sa mladom ekipom, svi ostali jedni drugima mogu da pomrse račune.

Život na Kritu je, kako kaže Ćulafić, uticao da se preseli na najveće grčko ostrvo u Sredozemnom moru, na krajnjem jugu zemlje.

- Kvalitetan život na Kritu je bio važan za moju odluku da potpišem za OFI, zbog moje porodice, supruge i kćerkice. Uz to, nije predaleko od Crne Gore, dobra je klima, za život je stvarno idealno mjesto, baš sam zadovoljan. Grad je fin, nije previše velik, niti mali, može da se nađe sve što je potrebno za život - zaključio je Ćulafić, uz konstataciju da je „dosta psihički mirniji na Kritu jer je porodica sa njim“.

Nadam se da ćemo ponovo igrati na EP

U konkurenciji košarkaša (prvi nastup na Mundobasketu), bilo je nemoguće pokupiti priznanje za najbolju mušku reprezentaciju godine u Crnoj Gori. Međutim, odbojkašima je pripala nagrada „Sportski podvig godine“, u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta, zahvaljujući uspješnom debitantskom nastupu na Evropskom prvenstvu (dvije pobjede u pet mečeva).

- Mnogo mi je drago zbog te nagrade. Plasmanom na Evropsko prvenstvo smo napravili dobar rezultat. Činjenica je da je broj učesnika za posljednje EP povećan, ali se trebalo plasirati, dosta reprezentacija u tome nije uspjelo. Mi smo na EP ostvarili dvije pobjede, malo nam je falilo da prođemo grupu, mislim da smo mogli i bilo bi bolje da smo ušli u osminu finala, ali i ovako sam zadovoljan što smo igrali na EP. To je lijepo iskustvo, dosta dobrih utakmica, za svakog igrača je to uspjeh, svima nam je to bila želja. Iskreno se nadam da će Crna Gora opet uspjeti da se nađe na EP - ističe Ćulafić.

Korektor naše reprezentacije je bio i u konkurenciji za sportistu godine.

- To mi imponuje. Lijepo je kada neko cijeni to što radim, a ja sa trudim da to radim najbolje što mogu - dodao je Ćulafić.

Bonus video: