Leo Mesi i Luis Hamilton najbolji sportisti svijeta!

Prvi put se dogodilo da se nagrada akademije "Laureus" dodijeli dvojici sportista, a prvi put je sportista iz kolektivnog sporta najbolji na planeti
2896 pregleda 0 komentar(a)
Hamilton i Mesi
Hamilton i Mesi
Ažurirano: 17.02.2020. 20:24h

Leo Mesi i Luis Hamilton podijelili su zvanje najboljeg sportiste svijeta u 2019. godini.

Prvi put se dogodilo da se nagrada akademije "Laureus" dodijeli dvojici sportista, a prvi put je sportista iz kolektivnog sporta najbolji na planeti.

Leo Mesi je u 2019. godini proglašen za najboljeg fudbalera svijeta u izboru FIFA (nagrada The Best) i Frans Fudbala (Zlatna lopta), dok je Luis Hamilton osvojio šestu titulu šampiona Formule 1.

"Ponosan sam što sam dobio ovu nagradu, ovo je nevjerovatan uspjeh. Drago mi je što sam prvi sportista iz timskog sporta koji ju je dobio. Hvala akademiji, hvala ljudima koji su glasali za mene, velika je čast biti najbolji na svijetu", kazao je Mesi, koji nije prisustvovao svečanosti u Berlinu.

I Hamilton je prvi put izabran za najboljeg sportistu svijeta.

Prošlogodišnji dobitnik je bio Novak Đoković.

Kandidati su ove godine bili Rafael Nadal, Tajger Vuds, Eliud Kipčoge i Mark Markes.

U ženskoj konkurenciji drugu godinu zaredom, a treći put u karijeri, nagradu je dobila američka gimnastičarka Simon Bajls.

"Laureus" nagrade najboljim sportistima i sportistkinjama svijeta, kao i ekipama, dodjeljuju se od 2000. godine.

Rodžer Federer ima pet nagrada, Usein Bolt i Đoković po četiri, po dva puta su najbolji bili Tajger Vuds i Mihael Šumaher.

U konkurenciji žena, Serena Vilijams je najbolja bila četiri puta, Bajls tri, a Jelena Išinbajeva dva...

Nagradu za posebno dostignuće dobio je Košarkaški savez Španije - muška selekcija je u 2019. godini osvojila svjetsku, a ženska evropsku tutulu.

Nagradu za proboj godine primio je kolumbijski biciklista Egan Bernal, najmlađi osvajač Tur d Fransa u posljednjih 110 godina.

Bonus video: