Marija Vuković i Danijel Furtula sigurni učesnici Svjetskog prvenstva u Kataru

Kako je saopšteno iz ASCG, šanse imaju i Tomas Đurović (kugla), Kristina Rakočević (disk), Darko Pešić (desetoboj) i Slađana Perunović (maraton)
1178 pregleda 1 komentar(a)
Danijel Furtula i Marija Vuković
Danijel Furtula i Marija Vuković
Ažurirano: 27.07.2019. 16:42h

Crnogorski atletičari Marija Vuković i Danijel Furtula sigurni su učesnici Svjetskog prvenstva, koje se od 26. septembra do 7. oktobra održava u Kataru, saopšteno je iz Atletskog saveza Crne Gore.

Kako navode iz ASCG, Tehnički komitet za rukovođenje takmičenja pri Svjetskoj atletskoj federacij napravio je ovih dana presjek i odredio trenutnu listu učesnika za ovogodišnje najveće planetarno takmičenje, i obavijestio ASCG da u ovom momentu ima dvoje sigurnih učesnika za SP, Mariju Vuković i Danijela Furtulu.

“Marija Vuković je nedavno u Njemačkoj, na međunarodnom mitingu, već ispunila normu za Svjetsko prvenstvo u skoku u vis, sa preskočenih 194cm. Danijel Furtula se na osnovu dosadašnjih sjajnih ostvarenih rezultata u bacanju diska, od 64,40m, našao na listi među 30 najboljih scjetskih bacača. On je dobio status kao da je već ispunio normu za ovo takmičenje i može da učestvuje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu“, navodi se u saopštenju.

“Učešće Marije Vuković i Danijela Furtule predstavlja izuzetan uspjeh u ovom trenutku za crnogorsku atletiku, jer ima dvoje sportista koji će učestvovati na najvećoj svjetskoj smotri atletike ove godine u Kataru. Biće to veliki izazov, ali i velika šansa da Marija i Danijel ostvare norme za Olimpijske igre, koje su im veoma blizu. Kod Marije je to još jedan centimetar, a Kod Furtule 1,60 metara”, ističu iz ASCG.

Atletski savez “očekuje od još nekoliko crnogorskih atletičara postigne rezultate koji će ih odvesti na najveće planetarno takmičenje”.

“To su Tomas Đurović (kugla), Kristina Rakočević (disk), Darko Pešić (desetoboj) i Slađana Perunović (maraton). Ova grupa atletičara predstavlja sportiste iz ASCG koji su visoko pozicionirani na rang listama Evropske i Svjetske atletske federacije i postoji mogućnost da neko i od njih ispuni normu za Svjetsko prvenstvo”, piše u saopštenju.

Predsjednik ACSG Gojko Banjević ističe da je “izuzetan uspjeh da Crna Gora već u ovom trenutku ima dvoje kvalifikovanih sportista za Svjetsko Prvenstvo, koji su već u ovom momentu ispunili sve planove i očekivanja ASCG”.

“Jer, izboriti normu i naći se među 30 najboljih takmilara na svijetu u svojoj discipline, predstavlja izuzetan uspjeh kada se ima u vidu da Svjetsku atletsku aederaciju sačinjava 216 država članica, gdje na prvenstvu svijeta učestvuju samo najbolji. To je, zaista, sjajan rezultat za ukupan crnogorski sport. Sigurno je da ovakve rezultate naši atletičari ne bi mogli postići da nijesu imali veliku finansijsku podršku od Ministarstva sporta i mladih Crne Gore, kao i Crnogorskog olimpijskog komiteta”, rekao je Banjević.

Bonus video: