Meč istine za crnogorske odbojkaše: Sad ili ko zna kad

Crnogorski odbojkaši večeras (20.15 časova) u Budvi dočekuju Moldaviju na kraju kvalifikacija za EP. Pobjeda prvi put vodi na šampionat Starog kontinenta
731 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: CEV
Odbojkaši Crne Gore, Foto: CEV
Ažurirano: 09.01.2019. 12:02h

Kada je donesena odluka o proširenju broja učesnika za naredno Evropsko prvenstvo, sa 16 na 24, bilo je jasno da je pred crnogorskim odbojkašima istorijska šansa, koja se ne smije ispustiti.

S obzirom na to da se trenutno nalaze na 21. mjestu na rang-listi Evropske odbojkaške konfederacije, našim odbojkašima je, barem, po tom kriterijumu mjesto na šampionatu Starog kontinenta.

Međutim, prvo učešće na EP “crveni” će morati da obezbijede na terenu, večeras u Budvi (20.15 časova, ulaz slobodan) protiv Moldavije. Kolo prije kraja kvalifikacija, Crna Gora se nalazi na drugom mjestu grupe C, sa 10 bodova, iza Slovačke (12) koja je kao prvoplasirana već izborila vizu za EP.

U duelu sa trenutno trećeplasiranom Moldavijom (8), Crnoj Gori je potrebna pobjeda da bi zadržala drugo mjesto, i tako na “mala vrata” izborila prvi plasman na veliko takmičenje - kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija iz sedam kvalifikacionih grupa.

Pobjeda od 3:0 ili 3:1 garantuje sigurnu vizu, uz pobjedu od 3:2 potrebno je da se poklope i neki drugi rezultati…

"Ostala je još jedna utakmica, ona najbitnija protiv Moldavije. Treba da u tom meču damo sve od sebe. Nadam se da ćemo uz podršku publike da dođemo do ta tri boda, nadam se da će meč biti lakši od onog u Moldaviji, te da ćemo svi zajedno da se radujemo istorijskom uspjehu", rekao je kapiten Vojin Ćaćić.

Crna Gora je izgubila prvi meč protiv Moldavije u Kišinjevu, sa 3:2, iako je naša selekcija vodila 2:0 u setovima. „Crveni“ prije četiri dana u Njitri nijesu uspjeli da iskoriste prvu meč loptu, porazom od Slovačke (3:0) su ispustili šansu da se šampionata Starog kontinenta domognu kolo prije kraja...

"Mislim da smo u tom meču svi psihički bili u Budvi, čekali meč sa Moldavijom", objašnjava Ćaćić.

U odnosu na meč u Slovačkoj, selektor Veljko Bašić je samo dopunio sastav sa još dva igrača (Božidar Ćuk i Ivan Ječmenica, koji je prvi meč preskočio zbog prinove u porodici), pa će protiv Moldavije u ekipi biti tehničari Rajko Strugar, Nikola Radonić, korektori Miloš Ćulafić, Jovan Delić, primači servisa Vojin Ćaćić, Marko Bojić, Balša Radunović, Marko Vukašinović, Božidar Ćuk, srednji blokeri Luka Šuljagić, Gojko Ćuk, Blažo Milić, Ivan Ječmenica, te libero Nikola Lakčević. Prekobrojan je jedino korektor Bojan Strugar...

"Pozvao bih navijače u Mediteranski sportski centar da dođu u što većem broju i da nas podrže, da budu naš dodatni igrač. Nadam se da ćemo svi zajedno da dođemo do istorijskog uspjeha", zaključio je Ćaćić.

Bašić: Veliki smo optimisti

Selektor naše selekcije Veljko Bašić ističe da je pred njegovim igračima „najteža i najbitnija utakmica u ovim kvalifikacijama“.

"Dovoljno je reći da nas pobjeda protiv Moldavije vodi na Evropsko prvenstvo, prvi put u istoriji crnogorske odbojke. Naravno da smo veliki optimisti, svi smo jako motivisani i jedva čekamo da to već jednom počne i da se završi", rekao je Bašić.

Bonus video: