Medvedev: Imamo problem sa dopingom, ali nismo jedini grešnici

“Imamo problem sa dopingom i to je neprihvatljivo. Potrebne su nam jake mjere, jače nego do sada. Ali, da li smo mi jedini grešni? Mislim da postoji jasna i beskonačna rusofobija, koja bi trebalo da prestane”, kazao je Medvedev
839 pregleda 0 komentar(a)
Dmitri Medvedev, Foto: AP, AP
Dmitri Medvedev, Foto: AP, AP
Ažurirano: 05.12.2019. 15:30h

Predsjednik Vlade Rusije Dmitri Medvedev priznao je da njegova zemlja ima “neprihvatljiv problem” sa dopingom, ali da ruski sportisti nisu jedini koji varaju.

On je u intervjuu za više ruskih medija kazao da želi jaku reakciju na problem dopinga i mjere koje će očistiti sport.

“Imamo problem sa dopingom i to je neprihvatljivo. Potrebne su nam jake mjere, jače nego do sada. Ali, da li smo mi jedini grešni? Mislim da postoji jasna i beskonačna rusofobija, koja bi trebalo da prestane”, kazao je Medvedev.

Svjetska antidoping agencija (WADA) u ponedjeljak će donijeti odluku da li da ruske sportiste suspenduje sa svih međunarodnih takmičenja.

Posebna komisija WADA prepučila je takvu kaznu u trajanju od četiri godine, nakon što je ustanovila da Rusija nije ispunila dogovor iz 2017. i nije objavila pravu listu doping testova, već je uklonila stotine pozitivnih nalaza i podmetnula lažne.

Juče je Jurij Ganus, predsjednik Ruske antidoping agencije (RUSADA), u otvorenom pismu javnosti zatražio od svih trenera ruskih nacionalnih selekcija u svim sportovima da podnesu ostavke, a založio se za međunarodnu pomoć u suzbijanju dopinga.

On je prije neoliko dana potvrdio da u ruskom sistemu sporta postoji mnogo nepravilnosti.

“Bilo je mnogo manipulacija, a meni i mojim saradnicima nije dozvoljen pristup laboratorijama. Najgore od svega - naši sportisti su postali taoci ovakve situacije i djelovanja sportskih funkcionera, koji još funkcionišu po starom, prevaziđenom modelu, koji uništava naš sport”, kazao je Ganus.

On je, takođe, otkrio da dvojica trenera, koji su suspendovani odlukom RUSADA-e, još rade u ruskom sportu.

Bonus video: