Nekad vladao Evropom, sada je „pokorio” i Aziju

Igor Kolaković govori za „Vijesti” o kontinentalnoj tituli sa Iranom i želji da se sa tom selekcijom plasira na naredne Olimpijske igre
4904 pregleda 2 komentar(a)
Dva puta kontinentalni prvak: Igor Kolaković
Dva puta kontinentalni prvak: Igor Kolaković
Ažurirano: 26.09.2019. 12:53h

Osam godina nakon zlata sa Srbijom na Evropskom prvenstvu u Austriji i Češkoj, Igor Kolaković je osvojio još jednu kontinentalnu titulu.

Proslavljeni crnogorski odbojkaški trener je sa Iranom „pokorio“ Aziju, čime je osmoplasirana selekcija sa rang-liste Svjetske odbojkaške federacije opravdala ulogu favorita na Azijskom prvenstvu.

"Prvenstvo je igrano u Teheranu, i bilo je potpuno normalno za očekivati da Iran osvoji titulu. Međutim, isto tako je bilo očekivano da Rusija pobijedi Sloveniju u osmini finala Evropskog prvenstva, ili da Srbija savlada Ukrajinu 3:0. Ulogu favorita je, dakle, trebalo potvrditi na terenu, tim prije što smo već u drugom kolu u grupi izgubili od Australije 3:1. Jako teško je to išlo u početku, igrači nisu bili toliko fokusirani, jer Azijsko prvenstvo nema težinu, recimo, kao Svjetska liga ili kvalifikacije za Olimpijske igre. Međutim, kako smo se primicali kraju prvenstva, tako su ozbiljnost i kvalitet naše igre rasli, i već u finalu protiv Australije, pred punom dvoranom, kako je meč krenuo vidjelo se da su svi igrači fokusirani i jako skoncentrisani. To je bila jedna od naših boljih partija, jer smo vrlo brzo i ubjedljivo savladali Australiju (3:0), koja je, stvarno, dobar tim. Utisak je da smo napravili veliku stvar osvajanjem zlata pred svojom publikom i potvrdili primat u Aziji u ovom trenutku, ali osjetili i otpor određenih ekipa koje nas čekaju u januarskim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, koje je za nas najvažnije takmičenje u narednom periodu", kaže Kolaković na početku razgovora za „Vijesti”.

Igor Kolaković
Igor Kolaković

Poraz od Australije u drugom kolu je upalio alarm i pomogao Iranu da stvari dovede do kraja na način kako je to želio, i stigne do treće kontinentalne titule, nakon onih iz 2011. i 2013. godine.

Osim poraza i pobjede protiv Australije, Iran je u grupi savladao Šri Lanku (3:0), Katar (3:0), u drugoj fazi je bio bolji od Kine (3:0) i Indije (3:0), u četvrtfinalu je eliminisao Kineski Tajpeh (3:0), a u polufinalu Južnu Koreju (3:0).

3 medalje ima bivši trener Budućnosti sa Iranom - zlatne na Azijskim igrama prošle godine i sada na kontinentalnom prvenstvu, a uzeo je i bronzu na Svjetskom kupu šampiona u Japanu 2017. godine

"Na konferenciji za novinare nakon poraza od Australije sam rekao da, ako smo pametni, a vjerujem da jesmo, možemo puno da naučimo iz tog poraza. Taj poraz nije bio mnogo skup u tom trenutku, ali je bio velika opomena, ne samo za to prvenstvo, već i za azijske kvalifikacije za OI. Moramo biti svjesni da i pored toga što igramo dobro i što nas tretiraju kao favorita može da se dogodi da izgubimo od ekipa koje imaju visok kvalitet, u azijskim granicama. Australija je ozbiljan tim, tako da smo znatno motivisanije prišli finalnom meču i Australija je u prva dva seta ostala na 14, odnosno 15 poena. U trećem je osvojila 21, ali nijednog sekunda pobjeda nije dolazila u pitanje", dodaje Kolaković, u čijem su stručnom štabu i dvojica bivših članova Budućnosti, Dragan Kobiljski i Danijel Mišić.

Ekipa Irana
Ekipa Irana

Od 7. do 12. januara, u Kini, Iran će igrati kvalifikacije za OI, a rivali su ponovo isti sa Azijskog prvenstva. Samo pobjednik turnira ide u Tokio.

"Ko god igra te kvalifikacije kući ima prednost domaćeg terena. Srećom je uveden čelendž, pa je smanjen uticaj sudija, jer bi Kina imala prednost i sa te strane. Jer, turnir je jako skup, i logično je da se domaćin gura do finala, pa onda šta bude. Ali, bolje da je u Kini nego u Australiji. Za nas je to najvažniji turnir, praktično, i u mom ugovoru, ali i za Iran i predstavlja određeni pritisak i opterećenje, moranje. To je istina. Želja svih nas je da se nađemo na Olimpijskim igrama u Tokiju, a jedini put je da budemo prvi u kvalifikacijama. Odlazak na OI je veliki rezultat za bilo koju zemlju, biti među 12 reprezentacija na olimpijskom turniru je veliki rezultat, jer se tamo otvara i mogućnost da se boriš za nešto više. Olimpijske igre su najveće takmičenje, iako se neko možda neće složiti sa mnom - rekao je Kolaković, koji je tri puta bio na Olimpijskim igrama, dva puta kao selektor Srbije, u Pekingu (2008) i Londonu (2002), a jednom kao pomoćnik Ljubomira Travice u selekciji Srbije i Crne Gore, u Atini (2004).

8 medalja je osvojio kao selektor Srrbije. Bio je prvak Evrope na EP u Austriji i Češkoj 2011. godine, osvojio je bronzu na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2010, bronze na EP u Rusiji 2007. i Danskoj 2013. godine, te dva srebra (2008, 2009) i bronzu (2010) u Svjetskoj ligi. Sa selekcijom do 23 godine je bio vicešampion svijeta.

Prije kvalifikacija za OI Iran i Kolakovića očekuje Svjetski kup u Japanu, od 1. do 15. oktobra.

"To se igra samo za FIVB bodove i novčane nagrade. Brazil, Argentina, Kanada i Amerika dolaze kompletni, Poljska, Italija i Rusija vjerovatno nekompletni, ali svježi, tu si i reprezentacije koje uvijek imaju poseban motiv na ovim takmičenjima, kao što su Egipat, Tunis...Jedino smo mi prolazimo čitav proces sa jednom istom ekipom. Biće nam dosta teško, praktično je kraj sezone, nemamo podlogu treninga za taj turnir, jer smo igrali Azijsko prvenstvo, i samo je bitno da se neko ne povrijedi i da budemo spremni za januarske kvalifikacije".

Igor Kolaković
Igor Kolaković

Kolaković prati i Evropsko prvenstvo, gdje se stiglo do završnice. Polufinale će igrati Slovenija - Poljska (večeras od 20.30 sati), odnosno Francuska - Srbija (sjutra od 21 sat).

"Rusija nedostaje u polufinalu, ali je Slovenija izuzetnom igrom porazila Ruse, koji su, zajedno, sa Poljacima važili za favorita. Nedostaje i Italija, bez obzira što ih je Francuska eliminisala sa 3:0, ali je Italija jedna od reprezentacija koja uvijek može da se nađe u polufinalu. Srbija, svakako, svojim kvalitetom zaslužuje polufinale, te Francuska kao domaćin i kao kvalitetna reprezentacija. Slovenija je napravila veliko iznenađenje, a tu je Poljska, apsolutni favorit. Mislim da Slovenija neće moći da napravi tako veliko iznenađenje. Ali, u finalu i Srbija ili Francuska bi mogle da priprijete i naprave iznenađenje protiv Poljaka, koji su apsolutni favorit", istakao je Kolaković.

Prijatno sam iznenađen nastupom Crne Gore na EP

Kolaković ističe da je „više nego prijatno iznenađen igrama Crne Gore i rezultatom na Evropskom prvenstvu, bez obzira što se nije plasirali u osminu finala”.

"Crna Gora je upisala dvije pobjede, i pokazala kvalitet protiv ozbiljne selekcije Češke i naročito Estonije, ekipe koja godina ozbiljno igra u evropskim razmjerama. Odigrali su ravnopravan meč protiv Ukrajine, poveli 1:0, a Ukrajina je bila veoma blizu da napravi iznenađenje protiv Srbije u četvrtfinalu. Protiv Holandije na otvaranju su bili impresionirani svim tim što su tamo doživjeli i što se događalo u dvorani u Roterdamu. Što se Poljske tiče, i jače reprezentacije od Crne Gore nemaju šansi, i tu je Crna Gora dobro rasporedila snage kako bi svježa dočekala duel sa Češkom", kaže Kolaković.

Odbojkaši Crne Gore
Odbojkaši Crne Gore(Foto: Ronald Hoogendoorn)

Naš trener ističe da je „”stvarno velika šteta što se Crna Gora nije plasirala u osminu finala”.

"I pored toga su napravili sjajan rezultat, ostavii su sjajan utisak. Dosta se priča o tome da je Crna Gora ostvarila dvije pobjede, kao debitant na EP, i o tome koliko su dobro odigrali. Jer, niko nije znao da Crna Gora sa 600 hiljada stanovnika može da ima reprezentacju koja može da pobijedi Estoniju i Češku. To je odlično iskustvo za sve, za igrače, Savez, i iskreno se nadam da će se Crna Gora pojaviti i na sljedećem EP", dodao je Kolaković.

Bonus video: