Nismo primili mito: Bubka i Popov odbacuju optužbe

Kabral je u četvrtak priznao da je kupovao glasove izaslanika MOK-a, među kojima su bili Bubka i Popov, kako bi Rio dobio domaćinstvo Igara 2016
730 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Bubka, Foto: DENIS BALIBOUSE
Sergej Bubka, Foto: DENIS BALIBOUSE

Bivši ukrajinski skakač motkom Sergej Bubka i bivši ruski plivač Aleksandar Popov, obojica članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, odbacuju tvrdnje da su primili mito u zamjenu za glasove za dodjeljivanje domaćinstva Olimpijskih igara 2016. Rio de Žaneiru kao što je izjavio bivši guverner tog grada.

"Mogu reći da nisam nikada glasao za Rio. Učestvovao sam u glasanju, ali glas nisam dao za Rio", izjavio je Popov za agenciju R-Sport.

"Van sebe sam i ne razumijem što se to događa oko Rija. Neko laže nekome, to je ozbiljno", dodao je, a kasnije je kazao i kako želi sarađivati sa etičkim odborom MOK-a s ciljem razjašnjavanja te afere.

Na Tviteru je bivši svjetski rekorder u skoku u vis Sergej Bubka istakao kako "u potpunosti odbacuje lažne tvrdnje bivšeg guvernera Rio de Žaneira Serža Kabrala", podsjetivši kako on "trenutno služi dugačku kaznu na koju je osuđen zbog korupcije".

Kabral je u četvrtak priznao da je kupovao glasove izaslanika MOK-a, među kojima su bili Bubka i Popov, kako bi Rio dobio domaćinstvo Igara 2016.

Kupovanje glasova organizovano je preko bivšeg predsjednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamina Dijaka, rekao je Kabral pred sudijom.

"Dijak me nikada nije kontaktirao vezano za moj glas u izboru domaćina Olimpijskih igara 2016. Moji će advokati pisati Dijaku i tražiti da objasni tvrdnje Kabrala", kazao je Bubka.

Bonus video: