Odluka koja bi mogla da promijeni sport: Da li je Kaster atletičarka ili atletičar?

Ukoliko Sud, čija je odluka obavezujuća, ne uvaži njenu žalbu, Semenja bi, u teoriji, mogla da se bavi atletikom, samo ako se bude takmičila sa muškarcima
2126 pregleda 2 komentar(a)
Kaster Semenja, Foto: AP
Kaster Semenja, Foto: AP

U Lozani je za sjutra zakazana presuda koja bi mogla da promijeni sistem sporta, odnosno da promijeni status žena u savremenom sportu, za početak – konkretno u atletici.

Međunarodni sportski sud (CAS) saopštiće ishod žalbe poznate južnoafričke atletičarke Kaster Semenje, olimpijske šampionke, na odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) da uvede granice hormona – testosterona – koje će morati da imaju žene da bi mogle da se takmiče u kraljici sportova.

Kaster Semenja ima znatno veći nivo testosterona, nego što od dozvoljenog, što znači da gubi status atletičarke, odnosno gubi mogućnost da se takmiči u ženskoj konkurenciji.

Ukoliko Sud, čija je odluka obavezujuća, ne uvaži njenu žalbu, Semenja bi, u teoriji, mogla da se bavi atletikom, samo ako se bude takmičila sa muškarcima.

"Rodiš se takav - kakav si. Ja sam rođena ovakva, ja sam djevojka, ja tu ništa ne mogu da uradim. Ne postoji nijedan nauči test koji može da definiše ljudsku vrstu. Bog stvara živote, ja ne mogu da utičem na to", kazala je olimpijska šampionka na 800 metara iz Londona i Rio de Žaneira.

IAAF je u obrazloženju odluke da ograniči nivo testosterona kod atletičarki, naveo da žene obično imaju vrijednosti ovog hormona između 0.12 i 1.79 nanomola po litru (nmol/L), a muškarci od 7.7 do 29.4 nmol/L.

Prema odluci IAAF, ženama će biti dozvoljeno da imaju najviše 5 nmol/L.

Semenja ima više od toga, a IAAF tvrdi da takve vrijednosti daju jasnu prednost ženama poput nje: 4.4 odsto više mišićne mase, između 12 i 26 odsto veću mišićnu snagu i 7.8 odsto više crvenih krvnih zrnaca.

"Ovo je važan momenat za atletiku, ali najviše za djevojke i žene koje se bave atletikom. Pravilima koja smo uveli nismo željeli da izvršimo diskriminaciju, već da omogućimo fer takmičenje. Jednostavno, nauka je pokazala da žene sa visokim nivoom testosterona imaju ogromnu prednost u trkačkim disciplinama, posebno u srednjim i dugim stazama. Mi želimo da samo poštenu šansu za sve", kazao je Sebastijan Kou, predsjednik IAAF.

Prema odluci IAAF, ženama koje imaju viši nivou testosterona biće dozvoljeno da ga snize hormonskim medikamentima - kao što su pilule za kontrolu trudnoće - te da će takvu terapiju moći da koriste minimum šest mjeseci prije takmičenja na kome žele da učestvuju.

Bonus video: