Pajković: Što je bilo do nas, mi smo to uradili

Predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković za “Vijesti” sumira utiske sa debitantskog nastupa naših odbojkaša na Evropskom prvenstvu
1150 pregleda 0 komentar(a)
Cvetko Pajković, Foto: OSCG
Cvetko Pajković, Foto: OSCG

Upravni odbor Odbojkaškog saveza Crne Gore tek bi trebalo da se izjasni, ali je za očekivati da će ocjena nastupa odbojkaša Crne Gore na Evropskom prvenstvu biti pozitivna. Potvrdio je to za „Vijesti“ predsjednik OSCG Cvetko Pajković.

- Izuzetno smo zadovoljni nastupom reprezentacije. S obzirom na težinu grupe, kao i činjenicu da smo debitanti, prije odlaska na EP smo i sami rekli da bi svaki set ili pobjeda bili izuzetno značajni za nas. A mi smo bili došli u situaciju da posljednjeg dana odlučujemo čak i o prolazu. Završili smo EP sa dvije pobjede, protiv Češke smo odlučivali o osmini finala, i mislim da smo ono, što je bilo do nas i do ekipe, i uradili. U dvije utakmice koje smo pobijedili igrali smo izuzetno hrabro, a, ponavljam, grupa je bila izuzetno teška - kaže Pajković.

Prije početka EP procjena je bila da se sa dvije pobjede ide u osminu finala, ali nije bilo tako za svaku grupu. Crna Gora i Sjeverna Makedonija nisu prošle sa dvije pobjede, dok, recimo, Njemačka, Španija, Turska i Finska jesu otišle dalje sa dva trijumfa. Najzad, Grčka je u svojoj grupi prošla kao četvrta sa samo jednom pobjedom...

- Ostvarili smo dvije pobjede, ali je Češka je noć prije našeg meča napravila iznenađenje i savladala Holandiju 3:2, i time nama otežala situaciju da smo morali da ih savladamo 3:0 ili 3:1 da bismo prošli dalje.

Pajković čestita „momcima na prikazanoj igri i na borbi“.

- To je ono što smo mi i htjeli, da ne razmišljamo o rezultatu, da igramo za svaku loptu, da se borimo, da vidimo gdje smo u odnosu na ostale ekipe iz samog vrha evropske odbojke. Vidjeli smo da možemo da igramo sa Estonijom i Češkom, naravno sa svjetskim prvakom Poljskom je bila velika razlika.

Prvi čovjek OSCG vjeruje da je Crna Gora na EP napravila puno.

- Prikazali smo dobru igru, momci su stekli veliko, novo iskustvo. Dobili smo, stvarno, puno čestitki od organizatora, kao i ljudi koji su pratili odbojku putem TV prenosa, tako da smo zadovoljni i sa ponosom smo se vratili sa EP.

A ovo EP je bilo izazov je za OSCG.

- Bila je to velika borba i što se tiče organizacije. Savez je momcima obezbijedio odlične, optimalne uslove za pripremu, koliko dana priprema su tražili toliko su i dobili. Bili smo u Pljevljima, Bijelom Polju i Podgorici, ovim putem zahvaljujemo gradovima domaćinima priprema što su nam pružili idealne uslove za pripreme. Što se finansija tiče, tu uvijek „štekamo“, u sportu ih nikada nema dovoljno, tako je i sa nama. Za ovakve akcije imamo izuzetno mali budžet, pa ovim putem molim ljude koji su spremni da pomognu, odnosno buduće potencijalne sponzore da nađu prostora za to, jer mislim da i odbojka ima neko svoje mjesto među velikim sportovima. Nismo preambiciozni, mislim da smo realni, i da smo igrama i odnosom na EP pokazali da momci zaslužuju da imaju ovakav tretman.

Kako za igrače, tako i za OSCG je debitantski nastup na EP puno značio na planu sticanja iskustva kao Saveza.

- Vidjeli smo kako izgleda velika scena, što znači organizacija, vidjeli smo 11 hiljada gledalaca na utakmici Holandije i Poljske, u grupi koja je po kvalitetu bila najbolja u odnosu na sve ostale. Domaćini Roterdam i Amsterdam su bili dva izuzetno zanimljiva grada za vidjeti. Radi se o velikoj organizaciji, stvarno smo ponosni što smo učestvovali, i to nam mnogo znači. Naravno, to će biti stimulans i za nas što se tiče budućeg rada, a probaćemo da motivišemo i širimo bazu, zarad razvoja odbojke - zaključio je Pajković.

Nadam se da ćemo nastaviti saradnju sa Veljkom Bašićem

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“, selektor Veljko Bašić je nakon šampionata kazao da je zadovoljan saradnjom sa igračima i Savezom, da se u Crnoj Gori osjeća kao kod kuće, te da nema razloga da traži neki drugi angažman.

Pajković ističe da Bašić ima dogovor sa Savezom, ali da još nije obavljen razgovor sa tu temu.

- Još je rano, treba da podnese izvještaj, ali, naravno, svi smo zadovoljni nastupom na EP. Nadam se da ćemo nastaviti, ako bude postojalo obostrano interesovanje - rekao je Pajković.

Bonus video: