Palica bejzbol ikone prodata za više od milion dolara - Vijesti.me
"VELIKI BAMBINO" OMILJEN MEĐU KOLEKCIONARIMA

Palica bejzbol ikone prodata za više od milion dolara

Rutova palica kojom je udario 500. houm ran nije čak ni najskuplja koja je do sada prodata

Bejb Rut
Bejb Rut (Foto: AP1929)

Palica kojom je bejzbol ikona, Bejb Rut, u dresu Njujork Jenkija 11. avgusta 1929. godine postigao 500. houm ran u karijeri, prodata je na jednoj aukciji za više od milion dolara.

Rut je tada postao prvi profesionalni bejzbol igrač koji je postigao 500 houm ranova, a svega 27 njih je u tome uspjelo do danas. 

Legendarni igrač je palicu poklonio prijatelju 40-ih godina prošlog vijeka i od tada je bila u vlasništvu te porodice, navode iz aukcijske kuće SCP, koja je palicu proglasila nacionalnim blagom, istakavši da se radi o jednom od najvažnijih predmeta u istoriji sporta.

"Veliki Bambino" je tokom karijere postigao 714 houm ranova i taj rekord je važio sve do 1974. godine, kada ga je oborio Henk Eron.

Rut je osvojio sedam titula prvaka, tri puta kao igrač Boston Red Soksa i četiri puta kao član Jenkija. Odluka Red Soksa da prodaju Ruta 1919. godine rivalu se smatra jednom od najvećih grešaka u istoriji sporta - tim iz Bostona je nakon prodaje zvijezde tima na titulu čekao čak 86 godina.

Rut je postao član Kuće slavnih 1936. godine. Preminuo je 1948. u 54. godini.

U junu ove godine, dres koji je Rut nosio između 1928. i 1930. godine prodat je za 5,6 miliona dolara na aukciji, i tako postao najskuplji sportski predmet u istoriji. Tada je nadmašen rekord postavljen prodajom drugog Rutovog dresa iz 1920. koji je prodat za 4,4 miliona dolara.

Rutova palica kojom je udario 500. houm ran nije čak ni najskuplja "Bambinova" palica koja je do sada prodata - ta titula pripada onoj koju je koristio na otvaranju stadiona Jenkija 1923. godine, koja je 2004. prodata za 1,26 miliona dolara, podsjeća CNN.