Paradoks: Najbolji na svijetu, šesti u Crnoj Gori

Iz džiju-džicu kluba “Arso Milić” insistiraće da Ministarstvo sporta i drugi nadležni državni organi ispitaju rad saveza i njegovog predsjednika Ranka Vukotića
1032 pregleda 4 komentar(a)
Vukčević je zvanično najbolji teškaš na svijetu, ali je bio šesti u izboru Džiju-džicu saveza
Vukčević je zvanično najbolji teškaš na svijetu, ali je bio šesti u izboru Džiju-džicu saveza

Zbog sumnji da predsjednik Džiju-džicu saveza Crne Gore Ranko Vukotić vodi tu asocijaciju na netransparentan način, džiju-džicu klub “Arso Milić” insistiraće da Ministarstvo sporta i drugi nadležni državni organi ispitaju rad Saveza.

Iako je Džiju-džicu savez prepoznat kao rezultatski uspješan i rangiran je na visokoj 13. poziciji u Svjetskoj džiju-džicu federaciji, u posljednjih mjesec dana upravni odbor JJSCG napustila su dva člana, a na vanrednoj skupštini u utorak je iz UO razriješen treći. I to zvanično najbolji svjetski borac, Dejan Vukčević - aktuelni svjetski, evropski i prvak Balkana u teškoj kategoriji.

On je prema novom Zakonu o sportu zastupao sportiste u UO.

- U skladu sa odlukom UO iz decembra prošle godine o kodeksu ponašanja ne mogu da odgovoram na pitanja, već o razrješenju tražite komentar predsjednika UO Ranka Vukotića - objasnio je Vukčević.

O razrješenju Vukčevića bilo je, međutim, riječi na zasjedanju Skupštine.

- Obrazloženje predsjednika Vukotića da Vukčević mora biti razriješen, jer prema Zakonu ne može biti delegat kluba i u UO, palo je u vodu pošto je klub za koji nastupa, podgorički Feniks imenovao drugog delegata koji ga je zastupao. Nakon toga, Vukotić je promijenio priču o razlozima smjene zbog navodnog lobiranja Vukčevića da baš on bude kandidat Crnogorskog olimpijskog komiteta, ispred džiju-džicu sporta, u izboru za najboljeg sportistu Crne Gore u 2018. godini. O tom lobiranju ne znamo ništa, ali znamo da je najbolji na svijetu, Vukčević, u izboru Džiju-džicu Saveza bio tek na šestom mjestu. Skupštinski rad protekao je u kršenju Zakona i svih propisa. Pošto je predsjednik UO otvorio Skupštinu, nije ni glasano za usvajanje dnevnog reda, a članovi Skupštine nisu imali prava da predlažu i da budu birani, već da se samo izjasne o unaprijed predloženim novim članovima UO, od strane Vukotića - kazao je Miomir Kovačević, delegat ispred kluba “Arso Milić”.

Na dnevnom redu zasjedanja bilo je i usvajanje Statuta i izbor predsjednika Skupštine JJSCG, na koje je sa mjesta sekretara imenovan Dragan Kračković.

- Ništa nije urađeno prema Zakonu, mada smo se složili da Statut, zbog rokova, u datom tekstu se da na uvid Ministarstvu sporta. Nadamo se da ćemo na narednom, redovnom zasjedanju napokon imati konstruktivnu raspravu. I da ćemo imati na uvid finansijske izvještaje, koji su nepoznanica od 2017. godine. Mi uopšte nemamo ni podatak o finansijskom efektu Balkanskog prvenstva koje je organizovano u Podgorici pretprošle godine i koje je bilo izuzetno posjećeno. Paradoks na njemu bio je taj da i naši, domaći takmičari plaćaju kotizacije. Takmičari, njih oko 60 još čekaju da im Savez refundira po 36 eura, koliko je utvrđeno da su uplatili više za učešće na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj prošle godine - objasnio je Kovačević.

Tu se spisak ne završava...

- Vjerovali ili ne, osvajačici bronzane svjetske medalje, Mirjani Milić je Savez refundirao polovinu od 600 eura koje je uplatila za učešće u Malmeu. I njenog brata Arsa je takmičenje koštalo 300 eura, iako je izgubio meč za bronzu a u Malme je stigao kao bronzani sa posljednjeg Evropskog prvenstva. Nezakonito je i da njima, kao i Milošu Kovačeviću Savez nije uplatio obavezno osiguranje pred takmičenje, na kojem je Kovačević zadobio tešku povredu stopala. O plaćanju sinu Stefanu, kojeg je proglasio za najboljeg takmičara u 2018. učešća na takmičenja izvan planiranog kalendara ne treba ni trošiti riječi. Tri su takva putovanja plaćena novcem Saveza, a za dva od njih, on pošto nije pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, nije imao prava da nastupa. Riječ je o svjetskim prvenstvima u samoodbrani veterana MUP-a i vojski. To je krivično kažnjivo - objasnio je Kovačević.

Vukotić: Savez će refundirati kad obezbijedi novac, izbor za sportistu nesagledivo težak

Iz Džiju-džicu saveza odbacuju optužbe o netrasparentnom radu. U saopštenju, Savez se osvrnuo na aktuelnu situaciju.

- Za svaki cent utrošen sa računa ovog Saveza postoji valjana dokumentacija i prilaže se resornom Ministarstvu na uvid. Da nije tako, vjerujemo da bi Ministarstvo već reagovalo na nenamjensko trošenje. Aktivnost Saveza planirana je kalendarom, pa i učešće na međunarodne sudijske i trenerske seminare i učešće na spornom Svjetskom kupu- Self Defense. Finansijski izvještaj je transparentan i usvojen je bez glasa protiv ili bilo kakve primjedbe na redovnoj skupštini Saveza. Tačno je da dio novca nije vraćen, ali će biti kada Savez obezbijedi novac. Zbog ograničenog iznosa kojim Savez raspolaže, selektor pravi A i B listu reprezentacije. Najtrofejniji i takmičari u najboljoj formi su na A listi i njima Savez plaća, dok takmičarima sa B liste uplaćuju klubovi. Naravno, oni koji imaju novca za to. Podsjećamo da je takmičenje u Malmeu koštalo Savez preko 7.000 eura, a da je novac Ministarstva sporta u iznosu od 2.000 eura uplaćen nakon našeg polaska na šampionat svijeta. Sa B liste selekcije je refundiran dio novca za Arsa i Mirjanu Milić i Miloša Kovačevića. Kad bude imalo novca trudićemo se i za ostali dug. Podsjećamo da zbog nedostatka novca i nemogućnosti da njihovi klubovi pokriju trošak nisu nastupile Anastazija Petrović i Biljana Mitrović, dok je JJK Budva platio kompletne troškove za svoje takmičare Mariju Kaljević i Lidiju Caković - stoji u dopisu predsjednika JJSCG, Ranka Vukotića.

Ranko Vukotić

On se osvrnuo i na promjene u UO.

- Selektor Miloš Ašanin i Dejan Vukčević su razriješeni jer su bili delegati u prethodnom sazivu Skupštine, iako je nesporna činjenica da su naši najistaknutiji i članovi vrijedni pažnje. Žao nam je zbog ostavki dvojice uglednih članova, ali je izbor za sportistu godine bio zaista težak, sa sjajnim rezultatima i Vukčevića i Stefana Vukotića. Selektor Ašaninje predložio obojicu, ali nije bilo konsenzusa na UO, i samo je izazvalo razdor u UO koji je do tada funkcionisao za primjer. Žalimo zbog toga, iako ne vidim krivicu pošto sa izborom nismo izlazili u javnost, a COK-u smo predložili i Vukotića i Vukčevića - obrazložio je Vukotić.

Vukčević je u prošloj sezoni kompletirao titule prvaka svijeta, Evrope i Balkana u najprestižnijoj teškoj kategoriji. Vukotić je u po tri duo sistema osvajao po zlato, srebro i bronzu na SP i EP, a zlato i srebro na Balkanskom prvenstvu - ukupno osam medalja od deset nastupa.

Bonus video: