Podvig Podgoričanina - na jednoj nozi do istorijske medalje

Bez priprema, sa teškom povredom članka Mario Hodžić je bio drugi u poretku osam najboljih karatista u Evropi
4906 pregleda 0 komentar(a)
Mario Hodžić
Mario Hodžić

Iako je zbog teške povrede članka propustio mjesec dana pravog treninga i priprema za veliko takmičenje do kojeg su mogla samo sedam boraca iz Evrope, Mario Hodžić je stisnuo zube i mimo preporuka struke i ljekara izašao na tatami 2. Evropskih igara u Minsku.

A tamo...

Osvojio je srebro u borbama karate turnira do 67 kilograma, i upisao Crnu Goru na tabelu osvajača medalja, i to posljednjeg dana takmičenja u Bjelorusiji.

A o povredi Hodžić nije pričao niti tražio izgovor, mada je samo zahvaljujući ljekarskom timu crnogorske delegacije uspio uopšte izaći na borilište i pruži dostojan otpor Italijanu Luki Mareski 4:3.

"Zadovoljan sam, svakako, moglo je i bolje, ali je u finalu rival bio bolji. Smatram da sam se taktički dobro borio na turniru. Cilj je bio da pobijedim, ili da neriješeno završim prvi meč baš protiv Mareske i uspio sam, a da drugi dobijem. Bilo je tako, u trećem meču bio mi je dovoljan i remi za polufinale. Sastao sam se u borbi za finale sa domaćim borcem i zbog toga je bilo malo teže, ali sam uspio da ga dobijem", rekao je Hodžić, ne obazirući s ena povredu zbog koje će duže pauzirati. U svakom slučaju, već ima sjajnu sezonu sa dvba srebra - na EP U Gvadalahari, gdje je srebrom izborio nastuop na EI u Minsku. On je osvojio drugu medalju za Crnu Goru na Evropskim igrama, nakon njegove klupske drugarice iz Omladinca, bronzane Marine Raković u Bakuu.

"Ostvaren je ogroman uspjeh za naš karate i crnogorski sport. Velika je čast učestovati na takvom takmičenju gdje u svakoj kategoriji učestvuje osam najboljih boraca iz Evrope. Pobjedničko postolje i drugo mjesto je nevjerovatan uspjeh. Hodžić je bio fantastičan i nijanse su nedostajale da se čuje naša himna u Minsku", kazao je Vlahović.

On je istakao da je u Minsku nastavljen kontinuitet dobrih rezultata za karate sport u Crnoj Gori.

"Svakako poslije dvije evropske seniorske medalje ovo je šlag na torti i pokazatelj da je karate perjanica crnogorskog sporta što smo pokazali i ovog puta u Bjelorusiji na Evropskim igrama", kazao je Vlahović.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović uputio je čestitke povodom osvajanja srebrnog odličja.

"Ostvarilo se moje očekivanje i donijeli smo Crnoj Gori medalju sa drugih kontinentalnih igara, ovoga puta i sjajniju. Smatram ovo velikim uspjehom i najavom dobrih rezultata pred prikupljanje bodova i osvajanje normi za Olimpijske igre u Tokiju. Mario je potvrdio svoju klasu. Čestitke i Karate savezu, Mariovom stručnom timu, njegovom klubu Omladinac i i reprezentaciji", kazao je Simonović.

Bonus video: