Pola godine treninga do polumaratona

Koristi trčanja su, pored ostalog, poboljšanje zdravlja, kontrola težine, oslobođenje od stresa, bolje raspoloženje, a i - zabavno je trčati u grupi
1703 pregleda 1 komentar(a)
Marina Mugoša, Foto: Vanja Čemiragić
Marina Mugoša, Foto: Vanja Čemiragić
Ažurirano: 02.05.2019. 20:47h

Nije nemoguće istrčati polumaraton (21 kilometar) nakon samo šest mjeseci treninga.

To svojom pričom potvrđuju Marina Mugoša i Mija Junčaj iz Podgorice.

One su u školu trčanja “Gamp” (Gump) stigle skoro slučajno, a nakon pola godine treninga, te 2017. uspješno su završile i svoj prvi polumaraton.

Dvije godine kasnije, iza njih su sjajna druženja i putovanja, na desetine istrčanih kilometara i stalna postavljanja i rušenja granica sopstvenih mogućnosti.

Marina i Mija su među više od 170 polaznika škole, čija treća generacija ovih dana počinje sa šestomjesečnim treninzima, nakon kojih će u oktobru, na Podgoričkom maratonu, biti spremni da istrče i trku na 21 kilometar.

Upis u školu “Gamp” za Marinu je, kako kaže, jedna od najboljih odluka koje je donijela u posljednje vrijeme.

“Upis u školu ‘Gamp’ se pokazalo kao odlična ideja”, dodala je ona.

Prvi trening u školi traje tek nekoliko minuta. Zato i ne čudi da je plan da za šest mjeseci bude spremna za polumaraton, Marini u početku djelovao kao nedostižan. Ipak, nadala se uspjehu...

Prema njenim riječima, takmiči se isključivo sa sobom, jer je svaka trka “mentalna igra i novo pomjeranje ličnih granica”.

Činjenica da je moguće da se u trci takmiči sa najboljim sportistima, ljudima koji su cijeli život podredili trčanju, za Marinu je poseban motiv za nadmetanje.

“A kada se desi, da se na pobjedničkom postolju nađete pored nekog kao što je Olivera Jevtić (najbolja srpska atletičarka - trkačica na duge staze, prim. aut), to je stvarno fenomenalan osjećaj”, kaže ona.

Mija Junčaj je prije upisa u školu “Gamp” trenirala rukomet, ali kaže da se tom sportu nikad nije toliko posvetila kao sada trčanju. Dodaje i da je tokom protekle dvije godine, koliko je dugo dio “Gamp” ekipe, shvatila da je upravo to ono što joj je nedostajalo.

Iza nje su danas brojni polumaratoni - dva u Splitu, te polumaratoni u Skoplju, Sarajevu, Tirani, Podgorici. Istrčala je i dvije trejl trke (Papuk trail 18km) i nedavno, kao i Marina, svojih prvih 41 kilometar na trci 100 milja Istra. I to su samo one najveće trke.

Polaznici škole trčanja su podijeljeni u dvije grupe - na one koji nemaju kondicije niti bilo kakvog trkačkog iskustva i na one koji u kontinuitetu mogu da istrče pola sata. Treninzi se održavaju tri puta sedmično.

Dobrobiti bolje zdravlje, kontrola težine, oslobađanje od stresa...

Osnivač “Gampa” Igor Majer, crnogorski triatlonac, prvi Ironman iz Crne Gore, kaže da cilj škole nije da ih neko vječno tjera da dolaze na treninge, već da nauče i razumiju koje su dobrobiti trčanja i rekreacije.

A koristi trčanja su, pored ostalog, poboljšanje zdravlja, kontrola težine, oslobođenje od stresa, bolje raspoloženje, a i - zabavno je trčati u grupi.

I trčanje, makar u početku, ne zahtijeva skupu opremu - dovoljne su vam patike i komotna sportska garderoba. Tokom protekle dvije generacije, školu trčanja “Gamp” upisalo je 175 polaznika.

Od toga, većinu čine žene - 83 odsto. Prosječna starost polaznika škole je 34 godine, najmlađi polaznik ima 16, a najstariji 58 godina…

Bonus video: