Povratak u sredinu gdje je ostavio dubok trag

Nakon 11 godina, Veselin Vuković ponovo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Al Ainu, kojem je 2008. godine donio prvu titulu u klupskoj istoriji
1556 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vuković
Veselin Vuković

Drugi put u karijeri Veselin Vuković vraća se na mjesto uspjeha.

Pored Budvanske rivijere (u dva mandata titula i Kup u SR Jugoslaviji, te tri titule i dva kupa u nezavisnoj Crnoj Gori), proslavljeni crnogorski trener će drugi put voditi i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojim je osvojio titulu u sezoni 2007/2008, što je bila prva titula u klupskoj istoriji...

"Ovo sa Al Ainom, iskreno, nijesam očekivao, jer brzo im počinje prvenstvo, pa sam mislio da tamo, eventualno, može da nešto da se otvori u decembru ili januaru. Gdje god sam radio, što mi je satisfakcija, sa tim ljudima sam ostao u super odnosima, imali smo i rezultate, i to se pamti. To su mi ljudi iz Al Aina jasno pokazali, bili su toliko fer u razgovorima, a na konto prethodne saradnje, da su me pitali koji su to uslovi da dođem i budem zadovoljan. To se danas, uglavnom, ne dešava", kaže za „Vijesti“ Veselin Vuković, koji je juče otputovao za Emirate.

Al Ain je imao trenera, ali ga je već promijenio.

"Na startu sezone, na jednom Kupu, nije prošlo kako treba, pa su odlučili da promijene trenera i strance. Prošle godine su igrali i izgubili dva finala, i sada žele da budu prvaci. Uslovi koje su mi ponudili su više nego korektni, i samo su tražili su da dođem što prije", dodaje Vuković.

Vuković je proteklih šest godina proveo u Japanu, u JT Tandersima, a sa klubom iz Hirošime je osvojio pet trofeja (u devet finala), od kojih je najznačajnija titula iz 2015. godine, prva i jedina u 87-godišnjoj klupskoj istoriji.

15 klupskih trofeja je osvojio Vuković, najviše sa Budvanskom rivijerom, sedam - titulu i Kup u SR Jugoslaviji, te tri titule i dva kupa u nezavisnoj Crnoj Gori. Ima pet trofeja sa japanskim JT Tandersima - titulu, po dva kupa Japana i Kurovašiki kupa. Sa turskom Halbankom je osvojio CEV kup i Kup Turske, a titulu sa Al Ainom

"Kada sam se vratio iz Japana, mislio sam da ću fino da se odmorim, pa da onda gledam kakve se opcije otvaraju. I jesam se fino odmorio. Imao sam dosta poziva i u maju, koje sam odbio. I prije Al Aina sam imao ponuda, ali to nisu bile zdrave situacije, ne govorim samo o ekonomskoj, već nije bilo ni pravog projekta. Više je to bilo „ajde da probamo”, a to mi, svakako, ne odgovara. I dok sam razgovarao sa Al Ainom, zvao me menadžer za Al Arabi iz Katara, ali sam mu rekao da sam već dogovorio odlazak u Emirate. Sad krećem od početka sezone, i to mi više odgovara nego da uskačem tokom sezone.

Kako kaže, „Al Ain je super sredina, dobri su ljudi”.

"Imaju fenomenalne uslove za rad, počev od dvorane pa sve ostalo. Pošto znam i ostale klubove u Emiratima, jer sam dvije godine bio selektor njihove reprezentacije, ovo je najzdravija priča. Al Ain je lijep grad, nije to ono ludilo velikih gradova. Računam da je to, u svakom pogledu, dobra priča".

Ugovor je do kraja ove sezone, uz mogućnost produžetka.

"Napravili smo i klauzulu da ako meni iskrsne neka velika prilika, mogu da uz određeno obeštećenje budem slobodan".

Tek po dolasku u Emirate moći će da bira strance koji su trenutno na probi.

"Kad snimim kompletnu situaciju, imaći jasniju sliku o mogućnostima ekipe. Tamo se prednost pravi preko kvalietnih stranaca, jer domaći igrači i rade i igraju, a treniraju samo popodne. Ako su stranci pravi, i ako se sa njima radi na pravi način, dakle, dva puta dnevno, onda oni prave razliku".

Nastup reprezentacije na EP je bio uspješan

Vuković je dio zasluženog odmora, nakon šestogodišnje uspješne avanture u Japanu, iskoristio i da odgleda mečeve na nedavnom Evropskom prvenstvu. Akcenat je, naravno, bio na utakmicama Crne Gore u Roterdamu i Amsterdamu, na kojima su “crveni” upisali dvije pobjede (Estonija, Češka) i tri poraza (Holandija, Poljska, Ukrajina), i falio im je samo set za plasman u osminu finala...

- Svi prvi nastupi nose dimenziju entuzijazma i motiva, ali i dozu neiskustva, uz potrebu za adaptaciju na nepoznato. Kada se sve sabere i oduzme, nastup naše reprezentacije je, stvarno, bio uspješan. Malo je šteta zbog meča sa Češkom, a teško mogu da kažem da li je presudio momenat ili kvalitet Češke - rekao je Vuković.

Bonus video: