Prvi put u istoriji: Odložene Olimpijske igre

To je rezultat dogovora premijera Japana Šinza Abea i predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, piše BBC
10963 pregleda 6 komentar(a)
Početak OI je planiran za 24. jul, Foto: Beta/AP
Početak OI je planiran za 24. jul, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.03.2020. 14:46h

Olimpijske igre odložene su za 2021. godinu zbog pandemije koronavirusa!

To je rezultat dogovora premijera Japana Šinza Abea i predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, piše BBC.

Bah i Abe su razgovarali telefonom, a sada je na Međunarodnom olimpijskom komitetu da objavi konačnu odluku.

U saopštenju koje je objavila Vlada Japana navodi se da će prvi put u istoriji Olimpijske igre biti odložene, a da postoji mogućnost da one čak budu održane tokom proljeća naredne godine.

"Olimpijske igre u Tokiju koje su se trebale održati od 24. jula do 9. avgusta 2020., odložene su za "najviše godinu , za ljeto 2021." zbog pandemije koronavirusa, objavio je u utorak Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Od prvog izdanja u modernoj eri 1896. godine ovo je prvo odlaganje Olimpijskih igara.

Igre 1916, 1940. i 1944. godine otkazane su zbog Prvog i Drugog svjetskog rata.

"U trenutnim okolnotima i na temelju danas dobijenih informacija od Svjetske zdravstvene organizacije, predsjednik MOK-a Tomas Bah i japanski premijer su zaključili da Olimpijske igre u Tokiju trebaju da budu odložene za poslije 2020. i to najkasnije do ljeta 2021. kako bi se sačuvalo zdravlje sportista i svih uključenih u OI kao i cijele međunarodne zajednice", navodi MOK u svom saopštenju.

Posljednjih dana Olimpijski komiteti, sportske federacije i sami sportisti od MOK-a su tražili da odluka bude donijeta što prije.

Odluka o odlaganju donijeta je poslije spekulacija koje su trajale nedjeljama.

Bonus video: