Putin: Suspenzija ruskih sportista politička odluka

"Svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome šta je neka osoba uradila"
1515 pregleda 2 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters, Reuters
Putin, Foto: Reuters, Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putn rekao je da politika iza odluke da se ruskim sportistima zabrani učešće na svim međunarodnim takmičenjima do 2023.

WADA je u ponedjeljak suspendovala sportiste iz Rusije zbog navodnih malverzacija sa laboratorijskim podacima, pa ruski sportisti neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dvije godine kasnije.

"Svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome šta je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nijesu napravili prekršaj", rekao je Putin poslije sastanka Normandijske četvorke u Parizu, pa potom dodao:

"Mislim da iz stručnjači iz WADA to dobro razumiju. Ako neko od njih donosi odluke o kolektivnom kažnjavanju, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoti međunarodnog sporta, nego politička odluka, koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta".

Prvi čovjek Rusije najavio je žalbu.

"Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda ona mora da se takmiči pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka WADA krši povelju. Imamo temelja za žalbu", poručio je Putin.

Bonus video: